Skapa fransk julstämning med min goda vin chaud

Om inte om varit hade jag strövat runt på en fransk julmarknad nu med ett glas vin chaud i ena handen och en strut med rostade kastanjer i den andra handen. Inte för att jag egentligen är särdeles förtjust i rostade kastanjer, men det hör till.

Sedan skulle jag sett fram emot en födelsedag med champagne och ostron (som jag inte heller är särdeles förtjust i) följt av tretton efterrätter. Men är man inte i Frankrike får lite av Frankrike komma dit man är!

Gågatan i Antibes i november 2021 (bilden har jag lånat).

Varmt vin godare än glögg

Vin chaud, varmt kryddat vin, är perfekt en kylig dag. Man kan dricka vin chaud efter en dag i skidbacken, som fördrink vid en lunch eller på julmarknad. Det värmer och är i allmänhet inte lika sötsliskigt som glögg.

Det råkar också vara en grej jag är riktigt bra på. Jag gör mina vin chaud lite olika från gång till gång men jag sprang på ett recept där jag i efterhand har försökt att anteckna hur jag gjorde en omgång som blev särskilt uppskattad.

Starta med ett bra vin

Det hemliga knepet är att använda ett hyfsat vin som grund. Köper man ett alltför billigt vin eller ett som är ekat spelar det ingen roll hur många kryddor man öser i för det blir inte gott i alla fall. Ett alternativ till vin är en god svartvinbärssaft. Vill man sedan ha lite mera stuns kan man spetsa anrättningen med en lagrad rom, ett bra portvin eller annan alkohol.

I de flesta recept ingår rejält med kryddnejlikor men jag gillar inte det något vidare så jag kryddar med sådant som jag tycker är gott istället. Och så håller jag igen på sockret jämfört med glögg. När man provsmakar ska det smaka sötaktigt men inte sött. Smakar det sött blir det sliskigt att dricka en deciliter eller tre.

Min supergoda vin chaud (till sex personer)

  • 1,5 liter vin (exempelvis en lättdrucken Côte du Rhône)
  • en skvätt vatten
  • 1 pomeransskal helt
  • 3 kanelstänger
  • en del kardemummakärnor
  • en del stjärnanis motsvarande tre stycken ungefär (men de var trasiga i förpackningen)
  • muskovadosocker en del
  • råsocker en hel del

Ibland har jag i vaniljstång också. Hela anrättningen bör stå på ettan i ett par timmar för att sakta värmas utan att koka bort alkoholen. Får det stå för länge kan det bli beskt, för kort så smakar det ingenting.

Det varma vinet kan servera i mugg eller glas. Kör man glas kan man dekorera glasen genom att frosta dem eller hänga på apelsinskivor. Det blir dock mest geggigt och apelsinerna gör bättre nytta i glasen. Den stora utmaningen är när man ska få över vinet till glasen utan att hälla det över hela diskbänken (det är den del jag brukar ha mest problem med).

Passar fint med grillat pinnbröd

Bilderna är från en lunch tidigare i år. Jag gjorde även pinnbröd med mycket smör, flingsalt och färsk timjan. De lades på grillen.

Maria och jag bjuder på julstämning

Det här receptet har jag planerat att dela med mig av på söndag. Maria Unde Westeberg och jag bjuder in till en av våra digitala apéro igen. Maria sänder direkt från Nice, jag från Mölndal. Exakt innehåll kommer vi att planera ikväll (Maria har åkt tåg genom Europa med några dagar i Paris medan jag har studsat omkring i Mölndal med en bok så vi har inte hunnit tidigare).

Det jag kan avslöja är att vi har haft mycket gemytligt och trevligt tidigare (se till exempel här eller här). Det enda du behöver för att delta är att koppla upp dig kl 17 fjärde advent 19 december 2021. Mer information och länk kommer vi lägga upp på Rivieran inom räckhålls Facebooksida.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)