När vintern gästspelade en vecka i Mölndal och Göteborg

Allt blir snyggare med snö. Det är känt sedan gammalt. Att det snöar på västkusten är heller inget nytt. Men det brukar sällan stanna så länge att det hinner fastna på bild. Nu var det nätt och jämnt att det hann fastna på minneskortet denna vecka heller för den har varit intensiv. Man kan (om man vill ha ett surt svar) hävda att mitt fotoarkiv redan innehåller en och annan bild med snö. Men det är snö i fjällen och en helt annan sak. Nu pratar jag om kända stadsvyer som förgyllts genom att det trillat ner snö på dem.

Idag är stadsdelen Haga en idyll där caféer och presentbutiker trängs. En gång i tiden var detta en ruffig del av Göteborg som man inte besökte frivilligt.

Foton när det snöar

En snöig period inleds ofta med att det snöar. Det gjorde det 1 december. En del menar till och med att det var snöstorm den dagen. Jag noterade snön när jag skulle hem från Göteborgs stadsbibliotek. Jag var där och lyssnade när Magnus Västerbro berättade hur han hittar de historiska levnadsöden som han skriver om i sina böcker. Han spenderar mycket tid i arkiv. Bland rättegångsprotokoll och utredningar om misstänkta självmord finns många guldkorn. Han nämnde också att hans drivkraft är att berätta en bra historia.

Det var förresten samma sak som Ingrid Elfberg sa när jag tidigare i höstas lyssnade på henne på Funäsdalens bibliotek. Hennes research involverar allt från att besöka skyddsobjekt till mejlväxling med personer som jobbar undercover. Det var ganska uselt väder den dagen också, något som gjorde att publiken stannade hemma. Det var faktiskt enklare ta sig hem den gången, trots att vädret var mycket sämre. Så fort det trillar ner några centimeter snö i södra Sverige utbryter trafikkaos. Bussarna fastnar, blir överfulla eller kör bara förbi utan att plocka upp passagerare.

Julgranar på Götaplatsen 1 december.

Vattentät kamera att föredra

Det blev inte så många foton tagna från själva snöfallet. Det var lite för blöt snö för makrot som jag hade på kameran (jag hade inte kollat väderprognosen). Kameran tillbringade större delen av promenaden genom stan i en påse. Då pratar jag om Göteborg. Det är tre bilder därifrån. Annars är det inte så dumt med makro, eller ännu hellre teleobjektiv, när det snöar. Det ser mer snöigt ut då på bilderna (vidvinkel drar som bekant isär, teleobjektiv knuffar ihop motiven).

Faktiskt gjorde snön att jag fick en trevlig öl på Göteborgsinstitutionen Gyllene Prag. Jag skulle överlämna ett exemplar av den nya boken till Biologen och det förstår ju alla att vi var tvungna att göra inomhus. Och det är godare med öl än kaffe på eftermiddagarna, dessutom gäller det att passa på och besöka pubar när det är glest med folk.

Kiosk kommer från ett turkiskt ord för lusthus. Varmkorven introducerades i Sverige på Stockholmsutställningen och hamburgaren på Hälsingborgsutställningen. Det är några saker jag lärde mig när jag jobbade med senaste boken.

Foton när det är snö på träden

Nästa steg i en snöig period är när det ligger snö på alla träd så att världen är alldeles vit. Det är den allra finaste tiden. Kan man dessutom pricka in när det är antingen morgonljus, kvällsljus, blå himmel eller något annat fint så blir det ännu vackrare. Det gäller att passa på för när snön är kall och fluffig krävs det inte mycket för att den ska trilla ner igen. Ena morgonen kan hela världen vara insvept i ett fluffigt täcke för att nästa ha återvänt till att träden är helbruna igen.

Vi hade kanske fler än en vacker morgon men jag såg en. Det var när jag pulsade till en konferens på Stadsmuseet i Mölndal. Konferensen handlade om arkeologi och interpretation. Vad sjutton är då det sista?

Sticker emellan med frågan om interpretation

Interpretation - vad är det? Ja själva definitionen har jag nog redan glömt men det är en pedagogisk disciplin med kursböcker, utbildningar och professionella organisationer. Det handlar om mänsklig förmedling eller tolkning av natur- och kulturarv. Det finns en arbetsprocess, exempelvis att utgå från en plats (Mölndalsfallen) och börja med att identifiera dess betydelse eller vad som är väsentligt (energin från fallen är det som skapade industrier som blev en egen stad som är grunden till Mölndal - utan dessa hade kommunen kanske hetat Fässberg och varit lantlig). Nästa steg är att välja målgrupp för sin interpretation och bygga vidare. Först därefter bör man välja media.
Jag hade aldrig hört talas om ordet interpretation förrän jag mer eller mindre av en slump hamnade på en konferens igår. Jag insåg raskt att interpretation är ungefär vad jag jobbat med i tjugo år. Nuförtiden har jag en lite annan modell, jag utgår från fysisk bok vilket också ger målgrupp. Men i övrigt så jobbar jag med att hitta intressanta aspekter och sätta in historia i sammanhang med relevanta liknelser med nutida fenomen. Jag förklarar även komplicerade fakta och tar bara med det jag bedömer vara relevant. Ett visst mått av tolkning ingår. Det är förstås alltid en balansgång och någon tycker säkert att jag är för snål med årtalen. Men jag jobbar för att läsaren ska bli roade, lära sig nya saker och få en annan bild av platsen. Samt gärna gå ut och upptäcka själv.
Idag flyter Mölndalsån så stillsamt och snällt men här har det varit tät pråmtrafik.

Foton innan snön försvinner

Det var så länge sedan som jag prickade in vinterdagar i Mölndal att när jag åkte hit för att ta emot nya boken så tog jag inte med skidfodralet ”för det är ju i alla fall ingen idé”. Det har jag såklart hunnit svära över en smula eftersom det faktiskt har varit skidspår på golfbanorna. Just att testa skidspåren i Göteborgsområdet var faktiskt ett av den här bloggens första teman. Nu har jag hört från fotografen Mikael Svensson att folk promenerar mitt i skidspåren så det var kanske lika bra att jag inte var där och såg eländet.

Det har varit lite si och så både med träning och med fotoutflykter den senaste månaden men kameran är ofta med när jag är ute på olika ärenden. Dessa två bilder är tagna i närheten av Mölndals sjukhus. Var lugn, jag hade inget ärende dit utan det är bara min väg till Ica. Det runda klotet på bilden ovan samt det höga hotellet nedan har vi förärat var sitt kapitel i Hundra nedslag i Mölndal.

Hundra nedslag i Mölndal är årets julklapp till alla som har koppling till Mölndal eller bara vill läsa en begåvat skriven bok. Den säljs just nu i Gunnebo, Stadsmuseet och Vindpinad i Lindome. Vi signerar på Ica och Mölndlycke Bok & Papper. Akademibokhandeln i gallerian har haft den men sålt slut.

Blandning av snömodd och is

Till sist hamnar termometern på fel sida om nollan och det vackra vita förvandlas till brun snömodd. När vi kommit till det stadiet får den lika gärna regna bort för om det sedan fryser på så blir det knögglig is och bara en lång kö till ortopedakuten på Mölndals sjukhus. Det var en blandning av is, snömodd och barmark häromkvällen när jag skulle ut och leverera böcker. Kameran följde med och jag hade mitt 35 mm-objektiv på (alla bilder i inlägget från Mölndal är fotat med det). Det objektivet är ljusstarkt men har ingen inbyggd bildstabilisering så när det är mörkt gäller det att hålla kameran stilla (om man inte bär runt på stativ men dit har jag inte riktigt kommit).

Jag avrundar med en version av den bild jag hade som utvald bild, en bild av Mölndalsforsen. Den passar fint då den är central i Mölndals historia och är Mölndals mest fotograferade vy. Jag har skrivit om den i ett utflyktstips om Kvarnbyn.

Snön lär enligt prognosen vara på väg att försvinna för denna gång men jag håller tummarna för att den återkommer.

Annat djurliv där snön är ovanlig

Jag måste klämma in den här haren också. Den har jag fotat på parkeringen utanför huset och det som är häftigt (för mig) är att den är brun. Det är såklart en fälthare, inte en skogshare som de söta vita harar jag roat mig med att fota i fjällen.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)