Vidvinkel drar isär, teleobjektiv för ihop

Det finns flera skäl till att bära runt på en arsenal med objektiv på en fotoutflykt. Olika objektiv är bra på olika saker. En del objektiv är bra för att fota på avstånd medan ett annat används för att kunna fota byggnader på tillräckligt nära håll för att inte femton lyktstolpar och en halv skog ska följa med i bilden. Till viss del går det att lösa genom att man flyttar på sig eller beskär bilden när man kommer hem men visst är det trevligt att ha både vidvinkel och tele med sig.

För det finns ett till skäl. Objektiven avbildar inte verkligheten exakt som den ser ut. Titta på de här bilderna av samma allé vid Drottningholms slott. De ena bilden är tagen med vidvinkel (22 mm med kamerahus med cropsensor) och den andra med teleobjektiv (200 mm, också cropsensor). På vidvinkelobjektivsbilden ser träden ut att stå mycket längre ifrån varandra än på bilden tagen med teleobjektivet – vidvinkel drar isär bilden medan telet för ihop.

Den här effekten kan vara rolig att utnyttja för att få saker att skenbart verka närmare eller längre ifrån varandra. Teleobjektivets ihopknôkande effekt sätter en extra knorr på sportfoto. De stora massorna som väller fram i Vasaloppet eller Göteborgsvarvet blir lite extra imponerande när alla löparna hamnar aningen närmare varandra. Jag har inte riktigt kommit på när vidvinkelns isärdragande effekt kommer till sin rätt eller är eftersträvansvärt men det blir rätt coola bilder underifrån statyer och stora byggnader blir lätt extra maffiga.

Avspärrningarna på Drottningholm för kungen eller souvenirförsäljarna?

På tal om Drottningholms slott så har jag en fundering. Stora delar av parken, förutom biten närmast själva slottet, är öppen för allmänheten. Har beslutet om var avspärrningarna dras helt grundats på säkerhetsarbetet runt kungen och drottningen eller har omsorg om vykortsförsäljningen spelat in? Hade avspärrningen dragits aningen närmare slottet, några procent eller så, hade nämligen alla glada hobbyfotografer som velat kunna ta en snygg bild av Drottningsholms slott utan att få en fontän mitt i vägen. Nu får alla japanska turister köpa vykort istället.

Foton av Drottningsholms slott i vinterskrud

chefstomaten