Stämningsfullt julbord på Karamellan intill Drottningholms slott

Karamellan café och restaurang ligger intill Drottningholms slott. Så här års dukar de fram julbord lunch, eftermiddag och kväll. Jag har varit där.

Trevligt att äta julbord med kollegor

En av finesserna med att vara lönejobbare igen är att jag blir bjuden på julbord av min arbetsgivare. Det är trevligt att åka iväg och få chansen att prata med kollegor jag aldrig träffat förut. Dessutom visade det sig att en av kollegorna är mer kameranördig än vad jag är – kul! Jag tog en hel del foton av kollegorna men de visar jag inte här. En selfie kan jag däremot klämma in.

Författaren i egen hög person framför Drottningsholms slott.

Karamellans julbord

Karamellan hade som sig bör en rejäl avdelning med kallskuret på sitt julbord. Där låg fat med kanelfläsk, hjortstek, anka och många sorters korvar såg himla spännande ut. Jag gissade att det mesta skulle vara rökt och höll mig borta från dem. Däremot provade jag ett gäng olika patéer, de var trevliga men lämnade inget bestående intryck.

Lax fanns det fyra sorter av: inkokt, rökt och två varianter av gravad. Den gingravade blev snabbt min favorit på hela julbordet. Den hämtade jag mer av flera gånger.

Det fanns en försvarlig mängd sillar kryddade med allt från lingon, stjärnanis och citron till annat som jag redan glömt. Jag provade igenom rätt många, sill av varje. En hel del roliga men jag tycker fortfarande bäst om mina egna experimentsillar.

Påfyllt med nya sillar så skyltarna är inte på plats ännu.

Kål och en hel del vegetariskt

Generellt är jag antagligen den sämsta personen att bjuda på julbord eftersom mina favoriträtter är typ allt med kål, vilket inte direkt är den dyraste råvaran på julbordet. (Eller så är jag därmed en jättebra person att bjuda, beroende på hur man ser det). Karamellan hade kall rödkålssallad, gräddstuvad grönkål, rödkål, brunkål och glöggbräserad spetskål att välja på. Den sistnämnda var bäst.

Min favoriträtt var inte lika bra hos Karamellan som den förr var hos Gunnebo. Tricket är att skiva rödkålen extremt tunt och massera in rejäla mängder med vinäger. Det är också bra med mer korinter.

Till detta drack jag Jämtlands julöl som var sig lik. Skulle kanske provat den andra julölen som jag inte kände till eller Karamellan egenkryddade julsnaps.

På efterättsbordet så var det små smakportioner av många olika saker. Mina kollegor höjde pekannötspajen till skyarna, men jag föredrog en tunn skiva av något fyllt med äpple.

Min favorit på efterrättsavdelningen.

Drottningsholms slott i skymning

När vi ätit julbord länge och väl och haft avtackning av ett par personer som slutar så passade jag på och tog en sväng utomhus. Halkade iväg och tog den klassiska bilden av Drottningsholms slott innan vi skulle återvända till bussen.

Drottningholms slott är Sveriges allra första världsarv. Det var extra fint inramat med lite snö (is) i skymningen. Som vanligt svårt att göra rättvisa.

Drottningsholms slott fotat med Samsung S9. Man skulle ju verkligen vilja stå på andra sidan om den där statyn som är ivägen på alla foton.
Drottningholms slott fotat med Canon R7 och 50 mm f1,8.

Glöm inte julklappsboken

Det är fortfarande en dryg vecka kvar av julhandeln och jag påminner om årets julklappsbok. Vill du hellre spana in vad jag skrivit om jul eller julmat så testa länkarna.

Jag har ett par artiklar till på gång som kanske kommer ut före jul men om jag inte hinner posta dem passar jag på och önskar god jul!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)