Nu är jag redo för fransk jul igen

Champagnen ligger på kylning, en pintade till juldagen är beställd hos slaktaren och jag har testat julstubbar av olika storlek. Med andra ord är jag praktiskt taget redo för frank jul. Det som återstår är att kila till marknaden på julafton och handla ingredienser till de provensalska tretton efterrätterna.

Julpyntat i Albert I-parken i Antibes.

God jul alla läsare!

Precis som vanligt ska jag också passa på och önska er läsare en riktigt god jul var ni än är. Hoppas att ni får precis den jul ni önskar oavsett om helgen firas på egen hand, med familj eller i glada vänners lag.

Jag håller också tummarna för att årets julklappsbok ska bli uppskattad bland alla som sätter tänderna i den.

Läser just nu Ett år runt Antibes och det känns som om jag är där med dig. Underbart! 

Kim

Kristinas bok är mycket trevligt skriven

Lennart
Anette Mörtberg tipsar om Ett år i Antibes i Rivieranytt

Den franska julen börjar på juldagen

Den svenska julmaten har jag redan klarat av, mycket tack vare ett trevligt julbord som jag bloggat om. Vill du kika på vad det innehöll så testa pilen längst ner som pekar till föregående inlägg. Det kommer senare att även finnas en pil framåt till nästa inlägg (där jag avslöjar vilka inlägg som varit favoriter i år. Därefter kommer ett om pintxos i Bilbao eller en vintervandring i Antibes).

Den franska julen börjar på juldagen, eller möjligen med midnattsmässan på julafton. Det betyder att man vanligen kan handla precis som på en vanlig vardag på julafton. Men i år infaller själva julafton på en söndag vilket kräver lite mer förberedelser.

Ostronkartonger på Carrefour fredag före jul.

Testat julstubbar av olika storlek

Jag hade inte förväntat mig att jag skulle prova julstubbar i år. Men min favoritleverantör Jean Luc Péle har tyvärr stängt igen sin chokladatelje i Antibes. Där har jag genom åren köpt den bästa creme brulén jag ätit och beundrat de fantastiska kreationerna i skyltfönstret. Som denna damsko i choklad. I lokalen huserar nu chokladomania som gjorde en hyfsad chokladfondant men helheten nådde inte upp till Péles nivå.

Innanmätet på en chokladbûchette.

Det blir ju ingen fransk jul utan julstubbar så det är bara att testa vidare. Stubbarna finns i olika storlekar, från behändiga bakelser till en sexton meter lång julstubbe under Fête de la Bûche. Denna tilldragelse ägde rum för tjugosjunde året i år.

Bûchetter på ett bageri.

Tivoli och vin chaud på alla torg

I år är det tivoli och julmarknader på de flesta torg i Antibes. På Place du Gaulle hänger det ljusslingor i alla träden och så finns det någon åkattraktion på mitten. Men de flesta karuseller och hoppborgar för mindre barn står på Place Nationale.

Crepe på Place du Gaulle

Vuxenmarknaden finns utanför muren. Där kan man äta ostron (inte särskilt goda), dricka fransk julöl (mycket god), testa vin chaud gjord på vitt eller rött vin. Det finns churros, crêpe och polkagrisar. Samt mycket annat. Det var riktigt trevligt där i söndags eftermiddag.

Ta med en egen mugg eller köp en flergångsmugg.

Fransk julmat

Det kan hända att det blir en till sväng på julmarknaden efter frukostshampagnen på julafton. Den är från Eric Legrand och är köpt på vinmässan i Cagnes-sur-mer (inte det året som bilderna är tagna). Jag ska också fortsätta att dokumentera årets julpynt.

Champagne i entrén till Carrefour.

Nu återstår det bara att återigen säga God jul!

Det är fint när julbelysningen tänds.
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on december 29th, 2023 at 04:11 e m