Valtellina och mimosa – tips från Rivieran inom räckhåll-apéro

I torsdags var det dags att drömma sig till Frankrike en stund för då var det apéro med Rivieran inom räckhåll igen. Detta var tredje gången och nu börjar dessa digitala träffar hitta sin form med en mix av småprat och föredrag. Maria ser till att alla får komma till tals, en utmaning när det ibland är jättemånga anmälda och ibland ett mer hanterbart antal. Torsdagens träff hade tema mimosa och jag tänkte att jag skulle anteckna några av de tips som dök upp. Jag började skriva på Facebook men det blev så pass långt att jag kände att det var bättre att placera det här.

Mimosa-festivaler i Tanneron

Vi började med den gula blomma som kallas mimosa i Frankrike. Den tillhör alltså inte mimosa-släktet som man känner igen genom att de fäller ihop bladen om man petar på dem. Den gula växten som bildar skogar i södra Frankrike är en silverakacia. Den är inte inhemsk men är nu en stor sevärdhet. På flera orter ordnas festivaler av karnevalmodell. Jag har själv aldrig varit på plats när mimosan blommar eftersom jag brukar åka skidor då.

Flera av deltagarna hade åkt runt och vandrat i de gula skogarna och deras berättelser gör att jag verkligen blir sugen på ett besök. Ett hett tips är att boka bord om man vill äta lunch. Björn och Anette Mörtberg tipsade om Café Restaurant des Voyageurs i Tanneron samt mimosaodlarna Vial Bernard.

Röd mimosa till Alla hjärtans dag

Från växten mimosa flyttade vi oss raskt över till drinken mimosa. Vanligen är det en dryck med samma intensivt gula färg som blommorna och består av lika delar vitt mousserande vin och färskpressad apelsinjuice. Camilla Wahlman tipsade oss om en trevlig variant på denna drink inför alla hjärtans dag.

Börja med ett rosa bubbel, exempelvis Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne med artikelnummer 70576 (ordervara, 189 kr, helt gjort på pinot noir). Och tillsätt nypressad blodapelsin. Det såg verkligen fint ut!

Valtellina min favorititalienare

När Maria och jag zick-zackade oss genom Europa för att se de allra finaste tågsträckorna åkte vi bland annat genom Lombardiet i Italien, Vårt mål var världsarvet Bernina Express. På tåget satt en lokalpatriot som menade att vinerna gjorda av druvorna som klängde på de branta sluttningarna var riktigt bra. Vi följde hennes råd och testade vinet på kvällen. Det var en fantastiskt kväll. Sedan dess har jag köpt en flaska Valtellina varje gång jag sett det på Systembolaget.

Ibland kan semesterviner visa sig vara mindre lyckade när man kommer hem. Men så har inte varit fallet med detta vin, det har istället blivit en riktig favorit. Tyvärr är det inte så vanligt och de senaste har kostat 199 kr flaskan. Det dyker upp ibland på små partier. När detta skrivs finns det några flaskor kvar av Garof (artikelnummer 9235901) från senaste släppet.

Nebbiolo en druva med många namn

Valtellina är gjort helt på chiavennasca vilket är en klon av nebbiolo, druvan som i granndistrikten Piemote är grunden i Barolo. Nebbiolo är en druva med många namn. I Gattinara kallas den ibland för spanna.

Valtellina-vinerna är lite snällare än Barolo och därmed enklare att matcha med rätt man. Jag tycker att de passar finemang till färsk pasta eller till fredagspizzan. Pizza är en piffig rätt som man ju kan krydda så att den passar till det vin man känner för att dricka. Förut drack jag gärna sangiovese till pizza men jag har bytt italienare.

Vad ska vi prata om på nästa träff?

Vi gillar våra digitala träffar så mycket att vi garanterat kommer arrangera fler. Just nu har vi inga datum inbokade men det blir säkert något innan påsk. Vi publicerar inbjudan i sociala medier och alla är välkomna att bidra. Har du önskemål på ämnen du tycker att vi borde prata om, skriv en rad till mig eller Maria. Undrar du över bakgrunden och vad vi pratat om tidigare så läs Provence och Härjedalsfjällen har fler likheter än du tror.

chefstomaten