Vad var bäst och mest poppis under 2021 egentligen?

Nu är det här, årets mest nagelskådande inlägg där jag listar vad som varit mest populärt på bloggen under året. Eller vad jag tyckt varit bäst, eller båda delar. Det är faktiskt inte helt lätt att reda ut för årets statistik hos Google Analytics ser lite märklig ut. Antalet sidvisningar har minskat något jämfört med tidigare år medan antalet besök på förstasidan har skjutit i höjden. Oklart varför för ingen verkar ha stannat såpass länge att de kan ha fått ut något nöje av det. Jag anar någon form av attack i kombination med olika anonymitetsfilter och väljer att ta årets siffror med en nypa salt.

De tre mest lästa av årets texter

Pittoreska byar och vandringsleder längs Gorges du Loup
Det är ingen överraskning att denna hamnar högt för Tomatsallad var länge en fransk blogg och många trogna prenumeranter gläds när jag återvänder till Frankrike. Även om det ”bara” är i form av arkivbilder. Artikeln förtjänar dessutom sin topp-placering för det är en snygg och prydlig researtikel.

Rallarrosor spirar efter skogsbranden i Kårböle 2018
Jag är verkligen glad över att denna blivit såpass läst för det ligger mycket jobb bakom den. Dels har jag läst en massa och dels grävt en del i fotoarkivet. Skogsbränder är inget av bloggens huvudämnen men jag har länge varit nyfiken på branden. Det var så mycket ylande i sociala medier när den rasade och jag ville jämföra vad det sas då, med utvärderingarna.

Välj skidspår i fjällen utefter väder

Denna artikel innehåller fantastiska bilder om jag får säga det själv. Själva texten är mest för att jag skulle få en anledning att använda en del av mina vackra bilder.

Några andra läsarfavoriter skrivna i år

Det är kanske lite förmätet att prata om läsarfavoriter, för årets nyskrivna inlägg har svårt att hävda sig bland gamla klassiker. Jag får bläddra en bra bit neråt, till platserna 50-100 för att hitta dem. Förra året hamnade tio nyskrivna inlägg på topp 50. Det är något färre än året innan då det var sexton. Det beror på att majoriteten av Tomatsallads läsare hittar hit genom att söka efter något på Google.

Men fjällentusiasterna verkar ha hittat mäktigt panorama från Hoverken i Lofsdalen och fem vägar som tar dig direkt upp på kalfjället. Nyheten att Nice och skiffergruvorna i Wales blivit utsedda till världsarv är den sista av de nyskrivna texterna som hasat sig upp på topp hundra.

Mina favoriter från i år handlar om historia

I år har varit ett speciellt år och en aktivitet jag ägnat mig åt är att förkovra mig inom historia. Jag har på olika vägar trillat över en rad med nya rön som fascinerat mig. Jag har därför glatt delat några av dem vidare, som att ett stenåldersfolk packade ihop en stenring när de lämnade Wales och tog med sig och satte upp runt Stonehenge (snacka om tung packning).

Ett annat exempel är att man tänkte helt snett när man formulerade teorin att människor utrotade mammutarna. Att flytta starten på svensk trädgårdshistoria och tidigarelägga massproduktion av tjära med tusen år låter kanske inte särskilt revolutionerande, men det förändrar ganska mycket när man skriver om Sveriges historia.

Årets bok handlar om Mölndal

Jag har också petat ihop några inlägg om Mölndal. Mölndal är inget nytt ämne på bloggen, det finns ett och annat skrivet om Mölndal om man bläddrar bakåt några år. Men en hel del av det ger intryck av att jag inte gillar stan något vidare… I år har jag fokuserat på de trevliga delarna.

Det hänger såklart ihop med att årets bok handlar om Mölndal. Det är en viktig del av marknadsföringen av en ny bok att visa upp lite utdrag ur boken, framförallt att posta foton på Instagram. Årets bok är lite speciell då det inte är mina foton alls och det betyder att jag får överlämna huvuddelen av marknadsföringen till fotografen.

Utflykter runt Åsa

En annan ort jag vistas i en hel del genom åren är halländska Åsa. I förhållande till hur ofta jag är där var det tunnsått med blogginlägg. Det har jag nu åtgärdat med ett par rejäla texter som nära nog kan klassas som broschyrer. Eller kapitel till en bok.

Men vilka var mest lästa då?

Listorna ovan innehåller enbart artiklar jag publicerat under året. Men Tomatsallad har mer än tio år på nacken och årets mest besökta texter är ofta gamla godingar. Jag tar med listan med de mest besökta texterna också. Mest läst enligt Google Analytics under 2021 är:

  1. Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm (den har parkerat i toppen i flera år)
  2. Utflyktstips runt Göteborg (förra årets bubblare)
  3. White Guides bästa vägkrogar mellan Göteborg och Stockholm (stön)
  4. Flatruet (kul!)
  5. Vikten av rätt skidspann (gammal goding som plötsligt gjort come-back)
  6. Tre favoritspår runt Tänndalen (det har blivit en hel del inlägg från fjällen)
  7. Röttle by (en vacker plats med ett par vackra bilder)

Inga texter från Frankrike på årstoppen

Pandemineffekterna syns även i år i statistiken. Precis som förra året har intresset för franska maneter, franska stränder, franska vandringsleder och resor till Frankrike rasat. I år är första året som inte ett enda inlägg från Frankrike tagit sig upp på topp sju. Det kan också hänga ihop med att jag inte har varit där överhuvudtaget.

Om du inte fått nog av årets genomgång kan du jämföra den med tidigare årslistor. Vill du se översikt över årets alla inlägg så finns månadsvisa arkiv lite varstans men annars kan man bara peta in URL följt av året. Tomatsallad.nu/2001/ listar årets inlägg.

Årets version av boktornet. I år har den byggts på med en svart rygg som jag skrivit texterna till. Det är en lägre produktionstakt än jag hållit de senaste åren men jag har lagt ner mer tid på redigering och försäljning av Hundra nedslag i Mölndal, än på de titlar som kommit de senaste åren.

Gott slut!

Det är dags att önska alla som ser detta en riktigt god avslutning på året. Självklart är du varmt välkommen att skriva en rad om du saknade din favorit på någon av listorna ovan. Inom några dagar ska jag sammanfatta mitt år på kristinasvensson.se.
Gott slut!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)