Flatruet och Brobacka mer poppis än franska maneter under 2020

För ett år sedan, i den gamla världsordningen när vi kunde hoppa på överfulla tåg, resa vart vi ville och gå in i en butik utan att först speja hur många som är där, berättade jag att sökmönstren till Tomatsallad avslöjar när det är manetinvasion på franska rivierans stränder. I år har jag ingen aning om hur manetsituationen har sett ut för det är nästan ingen som sökt efter information om maneter. Eller stränder och vandringsleder på franska rivieran heller för den delen.

Istället har helt nya läsare hittat hit i jakt på utflyktstips runt Göteborg. Båda sidan ett, två och tre har hamnat i toppen av årets mest besökta sidor. En del av intresset verkar ha spillt över på Halland. Vandring och utomhusaktiviteter är tydligt årets grej. Roslagsleden, Röttle by och Brobacka är några sidor som fått många läsare under året. Göteborgarna åkte visst också till Härjedalen och besökte då helst av allt Flatruet.

Coronaeffekter på Tomatsallad

I tio års tid har antalet läsare av Tomatsallad sakta ökat. Den uppåtgående trenden bröts i år. Trots att bloggen i juli hade fler läsare än någon månad tidigare har antalet läsare minskat något sett över hela året. Detta speglar 2020. Under sommaren letade många efter inspiration för ovanlig hemester men färre än vanligt har åkt till Frankrike vår och höst (eller rest överhuvudtaget). Eftersom majoriteten av texterna i arkivet handlar om Frankrike är det naturligt med en nedgång.

Det finns indirekta corona-effekt också. När allting jag hade planerat för året raderades var jag först lite rådvill, vad skulle jag göra? Jag började med en välbehövlig storstädning av bloggen och var rätt flitig med blogginläggen under våren och försommaren. En del av inläggen hade med den aktuella situationen att göra, som UD är ingen resebyrå och När kan jag resa till Frankrike igen? När Gunillabergs säteri slog igen för gott på grund av pandemin letade jag upp bilder därifrån för att visa alla som missat denna pärla. Jag grävde också upp en del gamla favoriter i Skåne av alla ställen.

Under hösten mer bok än blogg

Under den första pandemivågen skrev jag också ett par ganska genomarbetade artiklar i min egen stil. Till exempel ett om den engelska pärlan Chester, samt ett om martyrtorget respektive Fort Carré i Antibes. Jag publicerade också ett jätteinlägg i fyra delar om förra årets tågluff genom Europa. Om det är några texter jag tycker förtjänar fler läsare så är det nog dem (så har du inte läst dem klicka gärna in på dem).

Under det som här uppe är vårvinter men överallt annars kallas för försommar fick jag en knuff att skriva en bok om rekordlandskapet Härjedalen. För att se om det fanns något intresse för en sådan bok tog jag in förbeställningar. Därifrån och fram till jul har jag varit alltför upptagen med att producera och leverera böcker för att hinna med Tomatsallad. Därför har bloggfrekvensen avtagit och de texter jag skrivit har byggt mer på snygga bilder än dagar av research (förutom sådan som varit research till boken). Å andra sidan har bilderna varit fantastiska. Och bloggen har bytt webbhotell.

När jag tittar igenom vad jag skrivit under året hittar jag två jämförelser mellan Härjedalen och Frankrike. Den sista hör till texterna jag tycker fler ska läsa.

Årets 7 mest lästa sidor

Hög tid att presentera de sidor som enligt Google är de som lockat flest läsare.

  1. Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm (har parkerat i toppen i flera år)
  2. Kristinas utflyktstips runt Göteborg sid 1 (corona-effekt)
  3. White guides förslag till vägkrogar mellan Göteborg och Stockholm (också en google-favorit men verkligen ingen favorit hos mig)
  4. På räls till Rivieran, 5 tips till dig som vill skippa flyget (förra årets bubblare hänger sig kvar)
  5. Utflyktstips i Sverige (hemster-effekten)
  6. Flatruet – magisk fjällplatå med Sveriges högst belägna väg (ny!)
  7. Kristinas utflyktstips runt Göteborg sid 2 (ska jag skriva utflykter runt Göteborg nästa år kanske?)

Alla franska favoriter har rasat

Precis utanför listan hittar vi Är franska rivieran är bäst på vintern? Det är ett av årets nyskrivna inlägg och fick de flesta läsare innan pandemin slog till. Tio nyskrivna inlägg hamnade på topp 50. Det är något färre än förra året då det var sexton men ändå högre än förr om åren.

Hur gick det då för maneterna i år? Jo jag fick bläddra ner till plats 86 för att hitta dem. Jämfört med förra året har en tiondel läst om dem. Det låter faktiskt ändå ganska mycket med tanke på hur året varit tycker jag. Det gör mig inget att maneter inte lockar läsare, maneter är ingen favorit, men det är illustrerar hur annorlunda året varit. De vanliga mönstren är brutna.

Året har också inneburit omvärderingar. Normalt brukar jag inte ens doppa tårna när det är maneter i havet men just nu känner jag att en brännmanet eller två inte är så illa egentligen. Bara man kan resa fritt igen och sitta bänkad på fullsatt bar och snacka med främlingar. (Jo jag vet att en del gjort sådant i år också men jag har avstått.).

Mot ljusare tider

Det första vaccinet är godkänt och vi vänder mot ljusare tider. Jag hoppas verkligen att jag i sommar kan återvända till Frankrike men först ser jag fram emot fina dagar i skidspåren. Jag var ute häromdagen och fyllde på fotoarkivet med ännu fler sagolikt vackra morgonbilder.

Gillar du listor och statistik, eller är nyfiken på att läsa mer om mitt år så kommer jag lägga ut en sammanfattning av året på kristinasvensson.se i mellandagarna. Det kan hända att jag även tar en titt på författartipsbloggen. Den har gjort omvänd resa jämfört med Tomatsallad och fått fler läsare. Kan man inte resa kan man skriva en bok.

Nya blogginlägg dyker också upp här vid tillfälle.

Det återstår bara att säga god jul alla prenumeranter!

I år fick bokhögen ett guldigt och ett grönt tillskott. Förra året var det två blå och året innan två gula. Får se vad som händer nästa år. Lyckas jag upprätthålla produktiviteten? Eller tar jag ett vanligt civilt jobb?
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)