Bästa apelsinen till juice?

Dessert eller juiceapelsiner till apelsinjuice? Det finns oranges du jus och oranges à dessert att välja mellan och dessutom kan man handla dem styckvis i dyra grönsaksaffären eller 2 kg i nätkasse på stormarknaden. Vän av ordning måste ju såklart prova. Min utgångspunkt var att dessert-apelsinerna skulle vara någon finare kvalisort. Nja, så är det inte. Det är snarare så att skillnaden är att juice-apelsiner har hårdare skal som håller för pressning medan dessert-apelsinerna har mjukt skal som är lättare att skala (och omöjligt att pressa). Fina grönsaksaffären kontra stormarknaden då? Ja möjligen krävs ett större forskningsunderlag men de initiala resultaten pekar på att grönsaksaffärens är något godare, men i gengäld är stormarknadens saftigare. Hur som helst så är färskpressad apelsinjuice precis hur gott som helst!

För att pressa apelsinerna krävs dock en juicepress, vilket är ett helt eget kapitel. De fyra-fem modeller jag har hittat här nere är genomgående avpassade för mindre citrusfrukter, lime eller citroner, inte apelsiner.

chefstomaten