Bäversafari i Mölndalsån?

Runt nyår spankulerade det omkring en varg i Mölndal. Den är en utmaning att fotografera eftersom den kan vara i Skåne eller Norrland vid det här laget i jakt på en partner. Bävrar är lite enklare då de håller sig i närheten av ett vattendrag. Nu är bävrar aktiva på natten så jag såg inte tillstymmelse till bäver i helgen men däremot såg jag desto fler spår av dem.

Jag gick och tittade längs Mölndalsån söder om Mölndals centrum och före rondellen vid AstraZeneca. Vid en plats är det tre vattenflöden. Österifrån kommer Mölndalsån forsande uppifrån Stensjön. Den gör en tvär krök norrut. Den tredje stillsamma vattenarmen verkar heta Stora ån och rinna ut i Askimsviken. Dock kan jag just nu inte påminna mig om Stora ån vid denna plats flödar ihop med Mölndalsån eller om vattenflödet delar sig (det vill säga vilket håll rann vattnet på platsen jag besökte häromdagen). Hur som helst så tror jag att bävrarna byggt sitt bo i strandkanten på motorvägssidan av Mölndalsån strax nedströms platsen med tre vattenarmarna.

De har inte byggt någon stor hydda eller dämt upp ån någonstans var jag kunde se. Det är kanske bara en tidsfråga innan de försöker göra det och frågan är om de får vara kvar då.

Enligt min jaktbok (Kunskap för jakt av Christer André) äter bävrar vintertid helst bark av asp, sälg och vide. De har helt slaktat ett mindre buskage och har börjat fälla en del större träd. Enligt en artikel i wikipedia händer det att bävrar litar till vädrets makter. De gnager en bit på träden såpass att de kommer falla i nästa storm och låter vinden göra resten av jobbet.

Avslutar med två bilder av Mölndalsån.

Detta var inlägg 13/100 i #blogg100 

Edit: Enligt Expressen är vargarna två och har setts i Säro och Billdal under helgen.

Tillägg 2021: Fick just mejl att bävrarna synts på platsen igår kväll. Så nu ska jag dit och spana

chefstomaten