Bilder borta – varning för nya NextGEN Gallery

Om du bläddrar bland gamla inlägg och istället för bilder ser texten ”no images found” beror det på att jag för någon vecka sedan uppdaterade till en ny version av bildhanteringspluginet NextGEN gallery. Det är lite ironiskt faktiskt att ett par veckor efter att jag sjungit detta plugins lov i ett gästblogginlägg hos Lilla Gumman fungerar det inte längre.

Förutom att jag svär över allt extraarbete är det intressant att studera utvecklingen på plugin:ets supportsida på WordPress.org. NextGEN Gallery utvecklades från början av en programmerare som heter Alex Rabe och blev ett av de allra mest använda plugin:en på WordPress med miljontals användare. För något år sedan sålde Alex Rabe NextGEN Gallery till Photocrati. Efter ett års utvecklingsarbete släppte Photocrati nyligen en helt omgjord version. Eller egentligen två versioner för de införde samtidigt en pro eller premiumversion som kostar en årlig summa pengar. Premiumversionen skulle innehålla mycket sådant som idag finns i olika extratillägg till NextGEN utvecklade av andra personer.

NextGen 2.x epic failure

Hur som helst. Den nya versionen 2.0 fungerade inte. Som i inte alls. Snabbt haglade det inte rapporter om kraschade webbsajter. Tyvärr läste jag dessa först efter att jag installerat det här på Tomatsallad. Jag brukar alltid börja installationer i någon av mina sidor som har mindre trafik men inte denna gång, jag litade på att stora NextGEN skulle fungera.

Jag hade relativt sätt tur, jag kunde fortfarande logga in på min sajt och efter att ha fixat några mindre saker trodde jag att jag kunde leva med resten av buggarna. Det är först nu jag upptäckt ”no images found”. Det lättaste sättet att fixa det hela är antagligen att byta tillbaka till den äldre versionen av NextGEN men jag har inte tid/ork att ge mig på det just nu. Det är heller ingen långsiktig lösning för förr eller senare kommer alltid en gammal version att sluta vara kompatibel med något annat.

Jag har nästan 4000 tusen bilder på Tomatsallad och att lägga in dem igen via annat plugin är givetvis inget alternativ. Jag såg en diskussion mellan några utvecklare som började prata om att ta den gamla NextGEN och vidareutveckla till en konkurrent (den konversationen har jag dock inte hittat tillbaka till senare). Jag hoppas på detta och att det ska återställa Tomatsallad till dess tidigare prakt.

Undrar hur dyr den här uppgraderingen egentligen blev för Photocrati? Det kan inte direkt gynna deras varumärke med tusentals arga användare runt om i världen som fått lägga tid på att fixa kraschade webbsajter.

Hur som helst ber jag om ursäkt för att Tomatsallad är delvis paj och håller mig till Instagrambilder ett tag.

9af41eec028d11e39fe522000a1f97ce_7

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)