Ett hus med utsikt (och en historia)

Jag är en mästare på att hitta sidospår och nya saker som jag bara måste googla lite på. Jag hittar dem överallt, exempelvis på ett nyrenoverat hus i Antibes. Huset har ett helt fantastiskt läge, precis i ett av hörnen på Le Rocher – klippan i Antibes där muren är. Huset har utsikt över Plage de la Gravette, hamnen, Fort Carré och såklart över Medelhavet. Efter renoveringen har huset försetts med plaketter, en på franska och en på ryska som berättar att här dog målaren Nicolas de Staël. Jag kan ju inte bara gå förbi en sådan skylt utan att bli nyfiken.

7c975db4012b11e383f522000a1f9016_7

Nicolas de Stäel

Allt som står i Wikipedia bör tas med en viss nypa salt. Det står exempelvis att huset som Staäel bodde i Antibes var elva våningar högt och det har jag svårt att tro. Men även om bara hälften skulle vara sant så finns det stoff för en bok eller två (det kanske redan finns några skrivna?).

Nicolas föddes i St Petersburg i en adelsfamilj ett par år före ryska revolutionen. När han var fem år flydde familjen till Polen där pappan och styvmodern dog. Åtta år gammal sändes han och hans syster till Brüssel för att uppfostras av en rysk familj. Den unge Nicolas gick i konstskola och reste sedan till Paris. 1936 reste han runt i Marocko där han träffade sin blivande livskamrat som han senare fick en dotter ihop med.

Kriget kom, Nicolas gick med i franska främlingslegionen men lämnade den 1941. Krigsåren var tuffa men Nicolas fick till några utställningar som fick ett bra mottagande. Framgången kom lite för sent för hans livskamrat som dog av sviterna av undernäring 1946.

Tre månader senare gifte sig Nicolas med en kvinna han precis träffat. Staëls karriär tog nu rejäl fart. Sex-sju år senare är han dock utarbetad, trött, deprimerad och har sömnproblem. På femton år har han målat tusen målningar. Han flyr undan till Antibes med frun och de tre små barnen. Den 16 mars 1955 träffar han en konstkritiker. Därefter slänger han sig ut från sin ateljé. Han blev 41 år gammal.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)