Bildspel från Hornsberg

En förmiddag före jul gick jag ut med kameran i ett nybyggt område på västra Kungsholmen i Stockholm. Syftet var att leta efter bilder som kunde illustrera ett blogginlägg om Nya Hornsberg. Det var oerhört trevligt att bara gå runt och spana efter ”bilder”. Det var isande kallt så jag stannade inte länge på varje fläck utan alla bilder är snabbt komponerade och med allt på auto.

Trots att blogginlägget är både långt och bildrikt blev det en del bilder över och dessa kände jag för att stoppa in i ett bildspel.

Nya Hornsberg (utdrag ur längre blogginlägg).

Rent geografiskt pratar vi om ett område som ligger på västra Kungsholmen. Området ligger dock utanför tullarna varför en del inte tycker att det riktigt räknas till Kungsholmen. Lindhagen är ett namn som används på det stora köpcentret som ligger på den raka paradgatan Lindhagengatan. Namnet kommer inte från trädet lind utan från juristen Albert Lindhagen som på 1800-talet tog fram planer för hur staden skulle bebyggas. Stadshagen är namnet på vår närmaste tunnelbanestation samt området ned mot Karlbergssjön. Namnet skvallrar om att detta var Stockholms betesmarker en gång i tiden. Här blandades tung industri med kolonilotter. Det finns kvar en liten rest i form av Karlbergs Bro Koloniförening med 19 lotter. Kristineberg har fått sitt namn från Kristinebergs slott. Namnet Hornsberg som författarna till boken valt som titel kommer från egendomen Stora Hornsberg. Den är borta för länge sedan men området finns kvar.

Gillade du ovanstående, klicka på sid 2 nedan. Där finns blogginlägget i sin helhet (hämtat via tjänsten web archive då inlägget numera är raderad från sidan där den låg tidigare). (Tillägg 2020)

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on januari 27th, 2024 at 07:34 f m