Mimosan är här!

Våren har anlänt till Antibes i form av mimosa. Igår såldes de här buketterna på Marché Provencal i Antibes!

Mimosan är idag ett riktigt vårtecken på franska Rivieran men det är faktiskt inte en inhemsk växt (och inte heller en mimosasläkting). Jag har försökt att reda ut detta i boken Strövtåg runt Antibes. Jag gör det lätt för mig och citerar en bit ur manuset.

Mimosan ska enligt en version ha kommit hit av misstag som frö i båtlaster från Mexiko på 1860-talet, trivs och spridit sig. En annan version är att den fördes in från Australien till blomodlingarna runt Grasse i början av 1800-talet. Den användes både som snittblomma och till parfymindustrin. Eller så tror man på versionen att det var britterna som förde hit mimosan för att ha i sina trädgårdar.

Ska man vara petig tillhör den gulblommande växten inte mimosasläktet utan akaciorna. Äkta mimosa känns igen på att de fäller ihop bladen när man nuddar dem. Den växt som kallas mimosa är egentligen en silverakacia, Acacia dealbata.

Både mimosa och akacia är växtsläkten där det verkar råda något av hela havet stormar och där växter som liknar varandra vid närmare studier visar sig inte vara särskilt nära släkt.

Gav detta smakprov mersmak? Vill du vara säker på att inte missa när Strövtåg runt Antibes (eller andra böcker) är klara? Prenumerera på info när boken är klar.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on april 13th, 2020 at 05:20 e m