Bohusleden etapp 2 bjöd på snabbt väderomslag och en gris

Vandring har varit ett återkommande tema på Tomatsallad på senaste tiden. På försommaren vandrade jag de fyra första etapperna på Roslagsleden och på höstkanten var jag i Frankrike på vandringsresa (jag var guiden). Hög tid att ge sig på Bohusleden när jag är i Göteborgstrakten, eller hur?

Bohusleden etapp 2

Hela Bohusleden är 37 mil och består av 27 etapper mellan Lindome och Strömstad. Det är lite mastigt med tanke på övriga programmet men en eller annan etapp skulle jag väl kunna ge mig på? I söndags gav jag mig av ut i avsikt att gå större delen av etapp 2 mellan Stensjön och Skatås. Det är den enda etapp jag gått förut. Det är åtta-nio år sedan och från denna tur har jag ett vagt minne av hur jag skulle kunna ansluta till Bohusleden via Lackarebäcksravinen, förbi vattenverket och upp till Norra Långevattnet.

Jag kom inte så långt innan jag mötte en älg med en skällande hund i hasorna. Hann aldrig rasbestämma hunden men den såg inte ut att vara jakt-klädd fast den hade rätt storlek. Jag valde raskt en annan stig. Lite senare såg jag återigen en skymt av hunden och då bestämde jag mig för att det fick vara. Om det var en jakthund kunde det finnas en tillhörande människa med bössa i krokarna och jag ville inte bli misstagen för älg.

Strålande solsken

Mitt i veckan gjorde jag ett nytt försök. Jag startade hemifrån lite tidigare eftersom det mörknar fort så här års. Eftersom solen sken från en klarblå himmel packade jag därefter. Inga regnkläder.

Däremot tog jag med stavar för att kunna få lite extra fart uppför, inte behöva se så noga var jag satte fötterna nerför och få lite träning för armarna. Det var fantastiskt höstväder med strålande solsken. Jag höll god fart uppför och valde cykelstigarna istället för grusvägen för att det är mjukare att gå i skogen.

Efter en halvtimme så insåg jag att världen omkring mig var insvept i dimma. Jag noterade också att skorna började bli ganska tunga.

Norra Långevattnet

Vid Norra Långevattnet var jag tvungen att stanna till lite och fotografera för det var så fantastiskt fint med dimman. Där önskade jag att jag hade haft med mig ett annat objektiv. Det är en besvärlig avvägning mellan att ha med den perfekta fotoutrustningen eller ha lagom packning för att kunna motionsvandra.

Det var trolskt när dimstråken drog in över sjön, men också lite läskigt. Jag bestämde mig för att inte leta efter den perfekta bilden utan ökade istället tempot för att ta mig därifrån.

Det var generellt ganska blött i markerna och jag ångrade (återigen!) att jag inte tagit med mig extra strumpor. Det gör jag ofta så jag förstår inte hur svårt det ska vara att komma ihåg att ta med sig. Jag har visserligen skor som officiellt är gore-tex men jag blir blöt om fötterna ändå. Antingen rinner det in uppifrån eller så är skorna så slitna att det är hål i tyget.

Uppskattad toalett vid Delsjöbadet

Förutom väderomslaget har jag inte så mycket att rapportera om från den här promenaden. Det tog mig tre timmar att gå hemifrån till spårvagnshållplats Bögatan som ligger rätt nära slottet Stora Torp.

Av dessa tre timmar följde jag Bohusleden i två. Det tog mig en timme hemifrån upp till spetsen av Norra Långevattnet där jag anslöt till leden. Det var överlag ganska kuperat, men inte så svårforcerat som jag mindes från min förra promenad. Jag tror förvisso att jag gick en delvis annan väg förra gången. Särskilt i Delsjöområdet där jag har för mig att jag tog ett varv förbi Bertilssons stuga för en fikapaus. Men jag kan minnas fel.

På vägen passerade jag en Linderödsgris, en del pallkragsodlingar samt – mycket uppskattat – en toalett vid Delsjöbadet. Grisen tillhör Stadsjord och hyrs ut för miljövänlig markentreprenad.

Vill du ha fler vandringstips runt Göteborg? Jag är mycket förtjust i Brobacka samt Risveden utanför Alingsås.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)