Bokförsäljning på Grisslehamnsdagen

I helgen var jag i Grisslehamn tillsammans med fyra kollegor och sålde böcker under Grisslehamnsdagen. Jag har länge velat åka till Grisslehamn eftersom en fotobekant med sommarstuga där uppe brukar lägga upp lockande bilder från området. Själv hann jag inte med att fota så mycket, bilden med älgräs och sned brygga knäppte jag på väg till bilen på väg hem. Då sken solen och det var rena sommaridyllen. På förmiddagen var det inte lika roligt. När vi kom fram var det jämngrått – fint fotoljus men inget som lockar ut presumtiva bokköpare. Sedan började det regna…

Vi stod inomhus med våra böcker vilket gjorde att de få personer som var ute alla hamnade inne hos oss – de flesta var dock bara där för att de flytt regnet och inte för att köpa böcker. När det senare sken upp var det ingen som ville gå in utan alla strövade runt bland utomhusstånden för att göra loppisfynd.

Tack till er som kom på #Grisslehamnsdagen och köpte böcker! #brygga #älggräs #Grisslehamn

Ser man dagen rent krasst med utgifter för resa, bordshyra och dålig varmkorv blir timpenningen usel men sett som en utflykt tillsammans med kollegor var det en riktigt trevlig dag. Dessutom syntes mina böcker för helt nya människor och ett par böcker spontanköptes. För min del var det Mitt Nice som sålde bäst. Vilket stämde med mina gissningar på förhand. Det är många som reser till franska Rivieran eller känner någon som brukar åka dit och boken funkar som present.

Det bästa försäljningsstället för en reseguide borde vara i avgångshallen på Arlanda och Landvetter. Men där har jag tyvärr inte sett Mitt Nice (ännu). Däremot hittade jag i helgen äntligen boken på Åhléns. Hela serien Karavan reseguider står bland reseeffekter. Jag har tagit en sväng förbi resväskorna många gånger de senaste tre månaderna men vid tidigare besök har jag alltid besviket konstaterat att min bok saknades. Men inte längre – min första bok på Åhléns! Symbolvärdet är antagligen större än vad försäljningsvärdet men känslan att hitta sin bok i en butik ska inte förringas.

Min andra nyutkomna bok, #författarboken, tror jag istället säljer genom att människor tipsas om den av andra skrivande människor eller att man söker efter information på nätet och hittar någon artikel jag skrivit, så kallad innehållsmarknadsföring. Sett strikt effektivitetsmässigt borde jag därför spendera tiden hemma framför datorn snarare än att stå vid bokbord i en sommarhamn. Men jag gillar variation och det var roligt att komma till Grisslehamn.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on december 23rd, 2015 at 08:46 f m