Bokrelease inställd på grund av tvist

Snopet! Det är det minsta man kan säga. Jag hade verkligen laddat för den här dagen. Idag skulle boken Guide till Runriket lanseras på Täby respektive Vallentuna bibliotek. Utgiven av Stockholms länsmuseum och skriven av två arkeologer (varav den ena var den som fann skelettet Estrid och medverkat i film och omnämnts i barnböcker). Lite avis var jag allt, jag hade gärna varit den som skrivit den boken men jag kan ju inte konkurrera med två arkeologerna vad gäller fackkunskaper.

Men jag såg i alla fall fram emot att inhandla ett exemplar och intervjua författarna. Lusa ner Tomatsallad med fler runstensfakta. Tji fick jag. När jag banat väg genom snöglop till Täby bibliotek så möttes jag av en stor skylt med texten inställt. Så sent som i måndags så låg evenemanget ute på bibliotekens webbar så jag tänkte omedelbart på vädret. Fel igen. En av författarna hade startat en rättslig tvist mot museet.

Jag började fundera och kom fram till två olika scenarier varav minst den ena verkar vara rätt. Så vitt jag förstår har museet publicerat en bok skriven av två arkeologer varav den ena arbetar hos dem och den andra har arbetat hos dem (den ena finns med på deras lista över anställda, den andra finns inte men det står i wikipedia att han varit verksam vid museet). Den senare skriver i ett öppet brev som jag läst på arkeologiforum att den text som utgör 6 1/2 av bokens 8 kapitel skrev han 2007 och att han fått löfte från museet om att uppdatera texten innan den gavs ut. Något han inte fått varför boken nu har ”en rad större och mindre fel och andra brister”. Han kallar därför boken för piratutgiven.

Efter att ha läst detta brev tittar jag lite noggrannare på inbjudan och noterar att två arkeologer från Stockholms länsmuseum skulle medverka vid boklanseringen varav det ena namnet är en av författarna till boken men inte det andra. Nu kan det ju vara så enkelt att den andre, den som nu stoppat bokutgivningen, är pensionerad och det är därför han inte bjudits in. Illa skött i så fall.

Det enda jag vet säkert är att någon bok eller några nya spännande fakta kom jag inte hem med.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)