Boktips: Croissant till frukost av Annika Estassy

När det spöregnar på tvärs och dagsformometern pekar på vila då är det perfekt att plocka fram Croissant till frukost och följa med Annika Estassy till södra Frankrike. Boken utspelar sig delvis i Stockholm och delvis i den lilla kustbyn Sainte Marie sur Mer där solen alltid skiner, det går att köpa perfekta meloner på marknaden och dricka lokalt starkvin från Banyuls.

Jag är inte helt hundra på geografin då Sainte Marie sur Mer är ett rätt vanligt namn. Jag har hittat en by med det namnet som ser ut som en förort till Perpignan. Nu var det ett tag sedan jag läste boken, fick för mig att byn skulle ligga närmare Banyuls men det är nog jag som rört ihop två platser på B. Hur som helst så beskrivs byn i boken som ganska liten med en strand och ett bageri. Det är den typ av by som inte riktigt turistifierats utan där livet går sin gilla gång.

Byn ligger på Pupurkusten vilket är närmare den spanska gränsen än den italienska där jag brukar vistas. Purpurkusten är ett område som Annika Estassy känner till väl. Hon skriver på sin blogg ibland om sitt och makens husbygge där nere. Det är rätt kul att följa och uppfyller emellanåt den förutfattade bilden av hur sådant ska gå till.

I Croissant till frukost får vi följa Gabriel och Cecilia som startar bed & breakfast. Den biten är dock underordnad vedermödorna i själva parrelationen. Cecilia är besatt av att bli gravid vilket överskuggar allt. Boken är lättläst med trevliga miljöer. Lättsmält – utan att lämna några bestående men. Precis vad man behöver ibland. Jag rekommenderar att boken konsumeras med minst en fluffig croissant som tilltugg.

Den sista bilden är helt autentisk och visar var jag hittade igen Croissant till frukost någonstans. Den hade hamnat underst i en av mina många högar med olästa böcker. Jag köpte den på grund av namnet på en Bokmässa en gång (när jag är i Antibes går jag till bageriet varje morgon för att köpa croissant). Sedan fastnade boken i en hög men när två kollegor som har liknande lässmak som jag har båda rekommenderade boken så grävde jag fram den ur gömmorna.

Edit: Annika Estassy tittade in och berättade att byn i boken är påhittad. Men att den är starkt inspirerad av ”hennes” by. Så kika in på hennes blogg ibland om du vill veta mer om den.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)