Broschyr om villages perchés gör mig utflyktssugen

En village perché är en by byggd på hög klippa. De är inte byggda där för att vara oemotståndligt söta eller för utsiktens skull utan för att de ska vara lätta att försvara. Rövare och arméer syntes på långt håll och fick dessutom kämpa mot geografin. Den viktigaste byggnaden (kyrkan) lades i mitten och sedan fylldes husen på runt om. En del har också mur runt (exempelvis populära St Paul de Vence). Gillar man smala vindlande gränder mellan sneda och vinda gamla hus så har man kommit helt rätt.

Det finns precis hur många village perché som helst längs franska Rivieran. Jag har besökt ett antal av dem. Ganska många tycker jag själv. Så när jag hittade en broschyr på turistbyrån om villages perchés runt Nice så hade jag väl trott att jag skulle känna igen de flesta av namnen. Inte då. Av 16 orter har jag besökt fyra; La Gaude, Saint-Jeannet, Èze och Aspremont tidigare. Carros, Colomars och Castagniers tror jag har skymtat förbi på radarn men La Rouquette-sur-Var, Tourrette-Levens, LevensFalicon, Sainte Blaise, Utelle, Duranus, Coaraze och Lantosque har jag aldrig hört talas om tidigare.

Varje ort har ett uppslag med några rader om orten och saker man inte får missa, som nunneklostret (m chokladfabrik) och den gamla olivoljekvarnen från 1650 i Castagniers. Dags för en utflykt?

Èze med Cap Ferrat i bakgrunden fotad från Grande Corniche. Samma bild som på framsidan av broschyren (fast den var tagen en soligare dag).

chefstomaten