Broschyr om villages perchés gör mig utflyktssugen

broschyr-9833 En village perché är en by byggd på hög klippa. De är inte byggda där för att vara oemotståndligt söta eller för utsiktens skull utan för att de ska vara lätta att försvara. Rövare och arméer syntes på långt håll och fick dessutom kämpa mot geografin. Den viktigaste byggnaden (kyrkan) lades i mitten och sedan fylldes husen på runt om. En del har också mur runt (exempelvis populära St Paul de Vence). Gillar man smala vindlande gränder mellan sneda och vinda gamla hus så har man kommit helt rätt.

karta-9834 Det finns precis hur många village perché som helst längs franska Rivieran. Jag har besökt ett antal av dem. Ganska många tycker jag själv. Så när jag hittade en broschyr på turistbyrån om villages perchés runt Nice så hade jag väl trott att jag skulle känna igen de flesta av namnen. Inte då. Av 16 orter har jag besökt fyra; La Gaude, Saint-Jeannet, Èze och Aspremont tidigare. Carros, Colomars och Castagniers tror jag har skymtat förbi på radarn men La Rouquette-sur-Var, Tourrette-Levens, LevensFalicon, Sainte Blaise, Utelle, Duranus, Coaraze och Lantosque har jag aldrig hört talas om tidigare.

broschyr-9836

Varje ort har ett uppslag med några rader om orten och saker man inte får missa, som nunneklostret (m chokladfabrik) och den gamla olivoljekvarnen från 1650 i Castagniers. Dags för en utflykt?

eze-9615

Èze med Cap Ferrat i bakgrunden fotad från Grande Corniche. Samma bild som på framsidan av broschyren (fast den var tagen en soligare dag).

2 Comments for “Broschyr om villages perchés gör mig utflyktssugen”

Tess

says:

Åh Cap Ferrat.. Har fina minnen därifrån.. Vi bodde på ett litet hotell där när jag var liten. Minns frukostarna under palmerna i morgonsolen där jag övade franska genom att beställa ‘un café au lait, un café noir, un chocolat et trois orange presse s’il vous plait’. 🙂 jag borde ju åka tillbaka och se om det finns kvar..

says:

Å vad mysigt det låter! Jag tycker absolut du måste åka dit och se om det är kvar och beställa in kaffe och apelsinjuice (eller kanske ett par croissant) till frukost. 

Jag har vandrat runt Cap Ferrat en gång, mycket grönt och vackert (och många stora hus att glo på :-))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.