Bûchette ger julstämning

Det här är min tredje jul i Antibes och för första gången har jag tagit mig ner med mer än ett par dagars marginal. Jag har ledsnat på att fastna på flygplats på grund av pudersnö och åkte helt enkelt ner en vecka i förväg. Så länge jag har min dator kan jag ju jobba oavsett var jag befinner mig.

När jag kom ner var jag lite överraskad över bristen på julstämning men idag dök julstubbarna upp. Varenda bageri har skyltfönstret fullt med bûche de nöel i alla upptänkliga storlekar, färger och smaker.

Julstubbarna är inte så dumma – från rätt bageri

De allra minsta kallas bûchette och kostar mellan €2 och 6.50. Jag har provat dem förut och inte varit särskilt entusiastisk utan kallat dem för en glorifierad rulltårta.

Idag gav jag dem en till chans och det gamla ordspråket att man får vad man betalar för gäller i högsta grad för julstubbar. Jag hoppade över de billiga rulltårtorna och gick på stadens två lyxigaste ställen; Pâtisserie Cottard och Atelier Jean Luc de Pelé.

På den förstnämnda köpte jag en hallonmousse-rulle med vanilj i mitten. Den låg ovanpå en bit sockerkaka och innehöll också vinbär. Fräsch och urgod.

Ändå stod den sig slätt mot den choklad-karamell som Pelé bjöd på. Jag kan faktiskt inte ens beskriva den mer än att det var bland det godaste jag ätit. Salt, sött, högklassig choklad – den hade allt.

chefstomaten