Bygge eller arbetsmarknadspolitisk verksamhet?

Halloj där ute, är det någon som kan något om bygge och anläggningar? Som kan förklara för mig om det finns någonsomhelst logik i detta eller om jag är utsatt för någon arbetsmarknadspolitisk verksamhet där det handlar om att hålla grävmaskinister sysselsatta så länge som möjligt? (Och driva boende galna?)

1) De grävde ett hål (rakt genom vår uteplats).

2) De la på en duk och började lassa på sten och grus till en högt belägen cykelbana.

3) Nu gräver de bort sten och grus och gör en jättegrop.

Om hålet har någon som helst funktion, varför inte gräva det direkt när de höll på och grävde, istället för att mitt i gropgrävande bygga en högt belägen cykelväg? Lean, effektivitet och och planering lyser så vitt jag kan se med sin frånvaro!

”De” är så vitt jag förstått det Torslanda Entreprenad på uppdrag av Mölndals kommun och orsakat av SKANSKAs bygge. Om jag minns rätt så såg jag en stor skylt sittande på Bifrostgatan där det stod något om att det skulle vara klart 13 oktober. Men det kanske var den övre delen av cykelbanan? Följdfrågan är såklart var skylten som berättar när denna etapp är klar håller hus någonstans.

Jag repeterar med några bilder. Bild 1 tagen den 20 oktober.

Bild 2 från 2 november.

Bild 3 plåtad 14 november (inlägget är uppdaterat med denna bild).

De gräver alltså bort cykelbanan och gör en stor lergrop. Det syns kanske inte så bra ur den här vinkeln (bilden nedan) exakt hur stor och djup gropen är. Jag har tagit bilden från skrivbordsfönstret i ett försök att ge en uppfattning om hur nära mitt skrivbord som bygget pågår (det är fönsterkarmen som skymtar på höger sida av bilden). Den gula volvo-grävskopan ser jag alltså jämnt. Ibland dyker det också upp grävskopor mellan Volvon och huset och gör det svårframkomligt.

Att bära runt cykeln till andra sidan av huset är dock inget alternativ, så här är dagens utsikt från balkongen. För att citera den affärsbekant som var här på lunch: ”du bor verkligen i ett bygge.”

Edit 15 november 2011:  Jag har uppdaterat inlägget med en bild på cykelbanan/diket tagen från hyfsat samma vinkel som de två första. All ny text är i kursiv. Jag har också varit ute och pratat med en av de trevliga byggjobbarna (jag hatar alltså inte byggjobbarna, bara deras usla chefer). Byggkillen tyckte också det var surt behöva riva upp en nästan färdig cykelbana. Varför visste han inte, mer än att marken är vattensjuk och att det går en vattenledning under och därför behöver de tillverka ett jättedike och fylla det med lecakulor.

Tittar inte de som planerar väganläggningar på kartor i förväg? Vattenledningen är ju inte precis ny. Och man behöver inte många poäng geovetenskap för att berätta att marken är vattensjuk. Några ledtrådar: vi är ca en meter ovanför Mölndalsån och innan de började gräva i leran växte det vass på platsen. 

Tips: eftersom vattenledningen har några år på nacken kanske ni ska passa på och byta ut den medan ni ändå har grävt fram den? Eller är det olika avdelningar på kommunen?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on december 6th, 2011 at 03:28 e m