Halvt svar från SKANSKA om Vänortsgatan

Efter att jag publicerade mina SKANSKA-kritiska inlägg förförra veckan slog tomatsallad besöksrekord – och det enligt alla statistikprogrammen. Just de inläggen var också bland de mest lästa inläggen på hela bloggen och slog ut både Michelinrestauranter och ovädersbilder (vilka annars brukar få många besök).

2:a mitt bildspel från eländet
3:a nu är tålamodet slut nu är det dags spränga bygget i luften (om än bara i romanform) och
4:a det öppna brevet till SKANSKA med frågor och förslag rörande attityd och kommunikation med de boende.

Jag har sett i statistikprogrammen att en del besökare har kommit till bloggen efter att ha bevakat just sökordet SKANSKA, det borde vara företagets marknads- eller kommunikationsavdelning. För säkerhets skull twittrade jag till SKANSKA en länk till det sista inlägget (det med frågorna). SKANSKA verkar dock ha missat lektion ett i sociala medier: svara alltid, särskilt på kritik. Jag kan rekommendera att de skyndar till @SJ_AB på kurs.

I rubriken skriver jag att jag har fått ett halvt svar. Har SKANSKA ringt och erbjudit ett lånekontor? Nej. Har de berättat hur många timmar till de ska hålla på och stöka? Nej.

Bo i en byggarbetsplats är en hälsofara

Jag borde såklart länkat men minns inte just nu var jag läst att just lågt och konstant bullar är en hälsofara som leder raka vägen till hjärt-hjärlträsket. Särskilt om man inte har någon möjlighet att påverka situationen. Det vill säga precis vad vi är utsatta för, där vi bor i en byggarbetsplats. Inte nära. Inte bredvid, utan mitt i.

För min del så är halterna av stresshormoner höga redan ett par minuter efter att jag vaknat. De börjar generera stressymptom som i mitt fall yttrar sig som sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och gör mig lättirriterad som f-n. Det märks skillnad direkt när jag åker bort. Resa bort är också något jag gjort. Jag fattar ju att det måste byggas bostäder och att det blir fint när det blir klart. Därför var jag under april till oktober, dvs sju månader i princip inte här. Men de är ju fortfarande inte klara!!!!!!

Mitt tålamod med bygget är nu nere på timnivå, jag fattar inte vad de sysslar med, mer än att de såsar på, gräver ett hål här och fyller igen det och gräver ett nytt på en annan plats och har timslånga fikaraster stup i kvarten.

Jag kan inte hatta och fnatta omkring hur länge som helst för att bygget aldrig blir klart, nu behöver jag jobba på en och samma plats och jag behöver vara i Göteborgs-regionen. Kort sagt, jag behöver mitt hem och kontor. Oinvaderat av grävskopor! Är det oresonligt att kräva att SKANSKA förser de som inte kan bo och arbeta mitt i deras bygge evakueringslokaler?

SKANSKA skyddar iaf våra bilar från tom asfalt

Däremot har jag på sätt och vis fått ett halvt svar på frågan om vilka tider de stänger av vår väg på. De skrev en lapp att de stänger av vår väg för ”vår” säkerhets skull, så att vi inte ska behöva krocka med tunga grävmaskiner och den stora byggkranen.

En helt tom väg. Inte en grävmaskin eller byggkran i sikte! Inte heller några bilar, eftersom de stoppades av stängda grindar. SKANSKA stängde alltså helt godtyckligt av vår väg två hela helger i rad. 104 timmar av obekväma omvägar! Varför då?

Jag kan se två alternativa tolkningar.

1) Någon i den anonyma massan som utgör SKANSKA saknar förmåga att se att det bor människor här och att deras grindar ställer till besvär för de hundratals bilar som brukar köra på den här vägen. Denna namnlösa person missar också att dessa hundratals bilar har förare som kanske har en eller två, eller fyrahundra, kontakter och att det totalt sett alltså är tusentals människor som får höra om denna grind (SKANSKA, bygget) i negativa ordalag. Jämför detta med mitt förslag i förra veckan, att se de som bor grannar med nybygget som de främsta försäljningsambassadörerna.

2) Det är någon som vill djävlas.

Avstängningen känns särskilt godtycklig i ljuset av att det för närvarande är fler grävskopor och andra byggmaskiner igång på utsidan av SKANSKAs avspärrningar. Dessa tillhör andra projekt som inte drivs av SKANSKA men som är en effekt av SKANSKAs bygge.

(Uppmärksamma läsare noterar att bilderna är tagen från insidan av grindarna. En grävskopa har kört över staketet så det är bara att promenera in, det är visst bara bilar som ska skyddas mot den tomma asfalten.)

chefstomaten

Last updated on december 18th, 2013 at 10:00 f m