Vackra morgonbilder långt från bygghelvetet

Fyra timmar, sedan fick jag spader på det djävla bygget. Då såg det ut så här:
Söderut/sovrum: 4 grävskopor + 1 stendelningsmaskin (skärande ljud)
Norrut/skrivbord: 1 grävskopa + 1 bilning av trappa (bilning kommer efter stendelning och marktillplattning men det är en tät tätfight på hatobjekt)
Västerut/grannar: tyst (!)
Österut/vägen ut: Hela SKANSKAs avspärrningar plus att de inte ens höll sig innanför utan även blockerade cykelbanan runt avspärrningar (det sistnämnda orsakade ett synnerligen ilsket inlägg på Facebook fullt med svordomar).

Fyra timmar klarade jag alltså. (Och det efter fyra dagars vila, torsdag-fredag var jag nämligen på annat håll och under helgen är det förvisso skitigt, avspärrat och stökigt, men tyst. Eftersom jag höll mig inomhus framför Vinsterstudion retade jag mig inte så mycket eländet utanför.)

hur evakuering vore en lönsam affär för SKANSKA

Jag förstår att bygge tar lite tid och jag förstår att det inte går att göra helt utan olägenhet för grannarna. Men har det skett någon utveckling sedan Hedenhös tid och har SKANSKA visat något som helst prov på att de inser att det bor folk här? Ett förslag från min sida är att evakuera de 200 närmast boende till hotellrum och sedan köra treskift och bygga klart på två månader.

Fördelarna är många. Jag är ingen byggexpert men så mycket förstår jag att ett bygge består både av absoluta kostnader som mark, byggmaterial och arkitektkostnader samt av löpande kostnader som byggmaskiner, räntor och personal. Det borde alltså vara i SKANSKAs intresse att byggperioden blir så kort som möjligt. Större delen av intäkterna kommer ju först vid själva inflyttningen, tills dess så ökar bara deras lån på bygget.

En avkortad byggperiod innebär också att konjunkturläget är ungefär samma när byggbeslut tas som vid försäljning, vilket måste vara positivt ur riskkalkylhänseende. Det känns också som det borde vara fiffigare bygga under årets tjälfria månader, för att inte tala om att solen är en utmärkt lampa under vissa tider på året. Under en kort byggtid måste man också planera bygget ordentligt och göra allt i rätt ordning, inte gräva en grop lite här och där, eller först bygga en cykelbana och sedan gräva bort den igen.

Kort sagt, varför står de dyra anläggningsmaskinerna still större delen av dygnet och kostar pengar (även förlorade intäkter är en kostnad)? De borde vara dyrare ha dem stående, och betala av räntorna på markinköp (50 miljoner) och material år in och år ut, än att hyra några hotellrum till de främsta försäljningsambassadörerna.

Hur som helst, efter fyra timmar i min lägenhet var jag redo att lägga mig ner och gallskrika som bara en desperat fyramånaders baby kan göra. Istället så satte jag mig på tåget ner till Halland och hälsade på Miss E som är just fyra månader (och mestadels är solskenet själv). Väldigt mysigt och många bilder knäpptes! Tyvärr gjordes inga som helst framsteg på bokskrivandet. Men om nu SKANSKA ska driva mig antingen till ruinens brant eller till hjärtintensiven/psykakuten, så tycker jag att en personlig konkurs låter som det bättre alternativet. Hade jag bott i USA hade jag stämt dem för utebliven arbetsinkomst, sveda och värk eller något annat. Vad som helst som kostat dem mer än att evakuera oss till hotell tills de är klara.

rimfrost och soluppgång = perfekt fotoväder

I morse grydde en helt sagolikt fantastisk vacker morgon. Frost och strålande solsken – bättre blir det inte. Tio minuter efter att jag konstaterat detta studsade jag ut påpälsad till tänderna. Bilderna nedan är några exempel. Life is good!

Alla bilderna är tagna med normalobjektivet, 24-105 mm. Det är väldigt allround, aldrig riktigt perfekt men aldrig helt fel heller. Till några av bilder hade telet eller ett macro varit att föredra, men inte alla. Tyvärr hade jag i stressen glömt datorn hemma bland grävskoporna så jag var tvungen återvända hit för att kunna ladda in och visa mina bilder. Nu gäller det att koncentrera sig riktigt djävla hårt på vackra bilder, sätta på radion på maxvolum, undvika bli sjösjuk av att datorn gungar och jobba flitigt!

Mitt mål är att klara resten av veckan utan att nämna grävskopa, bygghelvetet eller SKANSKA i ett enda blogginlägg. Ska också försöka undvika att svära över någon av dessa tre fenomen mer än max tre gånger i timmen och varje gång jag får lust att strypa deras VD ska jag istället titta på bilderna ovan. Vad tror ni? Kommer jag fixa det? Vi talar om tre dygn. Jag ger alltså mig själv en tuff utmaning.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on december 15th, 2015 at 10:04 f m