Dags rensa bland plug-in:en på tomatsallad

Med en blogg är man aldrig sysslolös! Om man inte använder bloggen som en plats att visa upp sina vackra bilder eller avreagera sig när huvudvärken och ilskan hotar att ta överhanden, så kan man ju pyssla om själva bloggen. Jag har ju dessutom en hel radda med sidor att pyssla om, ifall andan faller på.

Dagens städinsats föranleddes av att plug-in:et sociable fått fnatt. Det låg tidigare i den grå rätt anonyma raden under inläggen men fick nu för sig att breda ut sig överallt, även på sidor där jag inte alls bett om det. Så adjöss med det.

Sedan läste jag för någon vecka sedan en intressant artikel om bounce rate, artikelförfattaren tryckte rätt hårt på att man bör hålla sin blogg så ren som möjligt. Bara de absolut nödvändigaste plug-in:en för att göra sidan så snabbladdad och lätt att navigera på som möjligt. Eftersom detta är min experimentblogg har jag petat in vartenda plug-in som någon rekommenderat. Kanske dags ta fram stora yxan?

tomatsallads bounce rate ok men inte mer

Bounce rate anges i procent: hur stor andel av besökarna på tomatsallad klickar sig vidare från den första sidan de landar på? Ju lägre siffra ju bättre. Tomatsallads siffror är ok men inget att skryta om. En sak som är bra är att bounce raten är lägre bland nya läsare än de trogna. Det kanske låter bakvänt men de som läser bloggen regelbundet behöver ju bara läsa inläggen på förstasidan och registreras alltså som ”ointresserade”. Ett sätt snygga till siffrorna är att inte lägga hela inlägg på förstasidan utan bara utdrag och låta läsaren klicka för att läsa hela. Men jag föredrar själv att läsa hela inlägg så därför ser sidan ut som den gör.

Annars syns det väldigt tydligt i statistiken om jag har skrivit flera inlägg i ett ämne eller ej, och om jag har lyckats besvara de förväntningar som besökaren fått av rubriken. Ett par av sidans mest lästa inlägg är exempelvis helt ensamma in sina slag, ja då finns det ju ingen anledning för läsaren att klicka sig vidare. Finns det i stället 20 inlägg till i nästan samma ämne, ja då kan läsarna bli sittande en stund :-).

Generellt har jag också blivit bättre och bättre på att skriva vettiga rubriker. Några av de ensamma inläggen är bland de första jag skrev, innan det satt sig vilka som är huvudämnena. Jag tänker att jag vid tillfälle ska ge dem lite kompis-inlägg så att de inte är så ensamma.

har du förslag på något bra wordpress-tema?

Jag skulle också vilja byta utseende på bloggen, byta tema. Men jag tillåter inte mig själv att ta den tiden. Det är mycket bättre att testa ett nytt tema på en sida som inte innehåller så mycket material. Funkar inte temat som man tänkt, ja då är det bara återställa och börja om och det är betydligt snabbare på en sajt (denna kunskap har jag förvärvat just genom att testa ett tema på en sajt med mycket innehåll).

Därför planerar jag att testa ett nytt tema på min allra senaste sida, en reklamsajt för min nya bok Strövtåg runt Antibes (den som inte framskrider alls i önskad hastighet).

Sidan ska vara tämligen statisk, jag hinner inte hålla på och blogga på femton platser så jag tänker mig att en sådan där rullande stor menybild med liggande bild plus klickbar text, vore perfekt. Vet inte vad det heter, vilket inte underlättar sökandet ett dugg! Men om du som läser detta har något tips så blir jag väldigt glad. Så här kan sidan i alla fall inte se ut.

För ordningens skull lägger jag också med en skärmdump från tomatsallad, kan vara rolig hitta igen om något år eller så.

Så här såg den som jämförelse ut senast det var nyponsäsong i headern.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)