Men jag skulle ju bara testa … lite snabbt …

Jag har utmanat mig själv att inte nämna orden grävskopa, bygghelvete eller skanska under tre hela dagar. Men det finns ju synonym, som huvudvärk, lera och oljud :-).

Min fina kamera, Canon EOS 60D har en filmfunktion. Den ska t o m vara tämligen bra att filma med. Jag har aldrig provat. Förrän idag när jag fick för mig att jag bara var tvungen att testa filmfunktionen.

Jodå, det var inte så svårt (fast jag kanske bör öva på att ställa in skärpan. Framför allt lyckades jag inte zooma, röra kameran och få med skärpan samtidigt).

Flytta filmsnuttarna till datorn gick också bra. Men det blev jättefiler. Helt omöjliga att lägga på webbsidan, skulle fylla upp webbhotellet på nolltid. Eva, som tar och visar många hundfilmer, tipsade om gratisprogrammet Windows Movie Maker. Hon tog två av mina filmer, la en minut på dem och vips fanns det både övergångar, en eftertext och hon hade konverterats ner filmen till något vettigt format och hanterbar storlek.

Jag öppnade Windows Movie Maker. Nä. Den tänkte minsann icke öppna MOV-formatet som var på mina filmer. Grävde fram en ny version. Försökte ladda ner. Nä. Det gick inte. Måste installera service pack 2 samt något till först. I rekommenderad ordning. Till Windows Update. Installationen misslyckades. Felkod. Testade förslag på lösning. Funkade ej. Konstaterade att jag läst fel felkod, i det åttasiffriga koden var det en etta istället för en nolla på en plats. Ny felkodskoll. Måste installera ett eller annat (kallat snabbkorrigering för windows). Enligt hjälpen ska den se ut som den fastnar på 60%, låter förtroendeingivande. Fast först ta reda på om jag har 32-bitars eller 64-bitars Vista. Och om detta nu funkar, så ska jag kunna installera service pack, sedan nästa uppdatering och därefter Movie Maker. Därefter alltså få lite kläm på hur det programmet funkar och därefter, håll i er, lista ut hur man prånglar ut film på nätet.

Vad är det för fel på text och bild? Ljudillustrationen får ni föreställa er. Tänk på ett iiiiii och skruva upp volymen. Har ni inte huvudvärk efter femton sekunder så har ni inte tillräckligt bra inlevelseförmåga.

Edit: Efter två timmar är nu system update readiness tool for windows vista installerat. Någonstans. Okänt var. Går inte att hitta. Det går fortfarande inte att installera den viktiga uppdateringen i windows update, den som allting hänger på.

Edit: Efter ett dygn har jag installerat snabbkorrigering för windows – som är det svenska namnet – fem gånger.  Jag har startat om datorn tre, jag har testat windows update sju gånger. Jag har klickat runt som en galning på microsofts sidor. Installerat någon ”Mr Fix” som löser alla problem – ha! Efter ytterligare några omstarter och körningar så signalerade den grönt, nu var allt frid och fröjd. Det var det inte. Blir hänvisad till windows support forum. Där måste man ha ett windows live-konto. Det har jag nu skapat. Det kräver att jag verifierar min e-postadress. Det har jag nu gjort tre gånger.

Det blir ingen film. Överväger bli apple-användare …

Edit: Blev tipsad om den här länken. Skrattade igenkännande.

chefstomaten