Cannes förbereder nyårsfyrverkeri

Midnatt på nyårsafton är rätt tillfället att vara på Croissetten i Cannes. Då går ett fyrverkeri av stapeln som jag tror är tämligen spektakulärt. Årets (förra årets?) version hade tema filmmusik. Jag var i Cannes en sväng mitt på dagen och såg hur de satte upp högtalaranläggningar längs hela Croissetten och hur de bogserade fram uppskjutningspråmen till rätt plats.

Däremot var jag av olika skäl inte på plats när de smällde av fyrverkeriet. Bussar går inte nattetid, ingen nykter chaufför med bil fanns tillgänglig och vi iddes inte trassla med tåg. Lite slött kanske. Däremot så knallade vi upp till fyren La Garoupe (det vill säga min favoritträningsrunda). Jag tänkte att vi borde få en finfin utsikt därifrån. Det hade vi men det var lite för långt till Cannes så de fyrverkerierna blev mest en prick i fjärran.

Det var inte lika mycket folk uppe vid fyren som vid sommarens högtider men det var en del som skålade i bubbel, sjöng och hojtade bonne année till varandra. Kul delta. Och roligt med utsikt över halva franska Rivieran. Även om fyrverkerierna i Cannes blev ganska futtiga i fjärran kunde vi se alla mindre raketer som sköts upp från olika platser på Cap d’Antibes. Detta förvånade oss lite för fyrverkerier finns inte till salu i vanliga butiker som i Sverige. I Antibes är desutom smällare helt förbjuda, ett förbud som fransmän i allmänhet (trots deras ganska lättsamma attityd till förbud i största allmänhet) respekterar. Tyvärr var det en hel del utsocknes som inte verkar ha hört talas om detta så i år var Antibes inte smällfritt. Himla synd för vår fyrbenta familjemedlem som inte gillar smällare och tråkigt för oss andra som valt Antibes för nyårsfirande just för att här är hundvänligt.

Så här solig och fin var nyårsafton i Cannes. Jag står i ena änden av Croissetten, tolv timmar senare lär det ha varit packat med folk på samma plats.

chefstomaten