Populäraste inläggen 2012

Det är dags att lägga 2012 till handlingarna och det gör jag genom att lista de populäraste inläggen på Tomatsallad under 2012. Populäraste i betydelsen mest besökta, det betyder inte att de är de mest uppskattade texterna eller de jag tycker är bäst. Orsaken att de är mest besökta är – tja – det är nog olika orsaker.

1) Tapas direkt från app på Pinchos

Jag har blandade känslor inför toppplaceringen. Det är ett ganska snabbt ihoptotat inlägg med relativt kassa foton. Jag gissar att det blivit så välbesökt tack vare rätt tajming och en initialt snabb spridning i sociala medier.

Jag var inbjuden med en grupp testätare kvällen innan en ny restaurang öppnades i Göteborg. Detta gav mig chansen att få ut mitt blogginlägg när restaurangen var ny och intresset högt. Inbjudan till testkvällen kom via Facebook och efteråt la jag en länk på eventsidan och tackade för senast. Detta gjorde att flera av de andra som deltagit läste, gillade och gjorde att min text hamnade högt i sökningar.

2) Antibes

Inget blogginlägg utan en sida. Bakgrunden till sidan är följande resonemang. En bok läses i allmänhet från sidan 1 till 250 vilket gör att på sidan 87 kan författaren förutsätta att läsaren känner till det som stod på sidan 25. Men i en blogg hamnar läsaren rakt in i ett kapitel (och kan klicka runt på saker som verkar vara av intresse). När jag bloggar om något så kanske jag förutsätter att alla vet en massa om Antibes för jag har ju tjatat om stället i flera år. Men för en ny besökare är kanske en introduktion eller innehållsförteckning välbehövlig?

Om jag tänkt rätt eller fel vet jag inte men Antibes är ett ämne jag har skrivit en hel del om och jag kan se att de besökare som läst ett inlägg stannar en stund och klickar runt på andra inlägg.

3) Fredagsmarknad i Ventimiglia

Förra årets ”Pinchos”-inlägg det vill säga ett inlägg som hamnat högt i google-sökningar under en period. Eller snarare i perioder. Alla inlägg om franska Rivieran har tydliga säsonger. På juldagen verkar många börja planera semestern och sedan är intresset stort hela våren med en topp i juni. Exakt vilka inlägg som är mest poppis varierar. Sommaren 2011 var det gott om maneter i Medelhavet och sommaren 2012 betydligt mindre. Gissa vilket år som mina inlägg om maneter i Medelhavet lästes mest.

4) Nya expressbussar till/från Nice flygplats

Inte så mycket att säga om denna. Om jag skulle ta och publicera aktuell busstidtabell också skulle jag nog bli poppis.

5) 3 råd för att köpa systemkamera

Ett inlägg jag själv tycker är värt mer än den enda tumme som det hittills fått. De som läst det klickar i hög grad vidare till del två, att välja objektiv till resan. Båda dessa inlägg avrundas med att jag länkar till det andra inlägget, något som verkar ”löna sig”. Jag har visserligen två stycken ”läs mer”-plugin installerade men de är inte lika träffsäkra med sina tips.

6) 5 bästa stränderna i Antibes

70% av de som läser detta inlägg stannar kvar på tomatsallad. Det vanligaste är att de klickar vidare för att se vilken strand som jag utnämnt till min favoritstrand.

7) Vikten av rätt skidspann

Om jag kunde kolla var i Sverige besökarna kommer ifrån skulle jag antagligen kunna avgöra när det snöar i olika delar av Sverige baserat på besöksstatistiken på det här inlägget. Det är antingen i ropet eller fullständigt ointressant men aldrig mitt emellan. Jag publicerade det för att möta en efterfrågan. Jag märkte att många hamnade på min blogg efter att ha sökt på ordet skidspann och jag råkade ha en text liggande på annan plats som jag tror besvara det som folk sökte efter.

I snitt spenderar läsarna 5 minuter på inlägget så det verkar bli läst. Att folk i hög grad lämnar sidan efteråt är inget jag hetsar upp mig över. Det som överraskade mig en aning är att relativt övriga inlägg på topplistan är det högre andel återbesökare på det här inlägget än på övriga.

Slutsatser för att få många besök

Baserat på mina funderingar ovan så bör jag tänka på följande för att skriva inlägg som får många besökare.

  • Välja aktuella ämnen.
  • Ha tajming och tur.
  • Svara på frågor som besökarna har.
  • Hoppas att något gammalt inlägg blir poppis.
  • Avsluta med att länka till liknande inlägg eller del 2.
  • Skriva om sådant om många vill sprida i sociala medier.

Bästa inlägget?

Listan ovan baseras på antal besökare mellan 1 januari – 28 december 2012 enligt google analytics. Skulle jag sätta ihop en lista med de inlägg som fått mest uppmärksamhet eller som jag är mest nöjd med bland de jag skrivit under 2012 skulle den se annorlunda ut. Någon som har någon favorit från 2012?

chefstomaten