Hejdå LinkWithin och välkommen nRelate

Jag har bytt läs mer-plugg här på Tomatsallad. Slängt ut LinkWithin och installerat nRelate istället. Och vad var då vitsen med detta? Tja jag hoppas att den nya är bättre. Men först och främst kanske jag ska förklara varför man har en läs mer eller relaterade inlägg- plugg (ni som tycker detta är gammal skåpmat kan raskt hoppa vidare till nästa rubrik). Syftet är att få fler läsare genom att underlätta för dem att hitta mer att läsa i samma ämnesområde. Om en ny läsare har hittat hit genom att googla efter bra objektiv för resan så ska han eller hon i slutet bli föreslagen andra texter som handlar om objektiv eller fotografering. Har besökaren istället sökt efter vad jag tycker om kommunikation på byggarbetsplatser ska länkar till den typen av artiklar visas (och inte tvärtom). Besökaren får intressanta texter serverade vilket gör att de stannar kvar längre och läser mer. Trevligt för er läsare och roligt för mitt ego. Men det förbättrar också sidans statistik vilket i sin tur google tolkar som att sidan är läsvärd. Och då rankas sidan högre, fler hittar hit och ju fler som hittar hit ju fler kan jag berätta om mina böcker för osv.

Tidigare fick jag välja mellan snyggt eller relevant

Jag har haft två tillägg som visat läs mer-länkar installerade i evigheter, LinkWithin och YARPP (Yet Another Related Post Plugin). Orsaken att jag har haft två är för att den ena har varit snygg och den andra exakt. LinkWithin har bara en inställning och det är antal bilder som ska visas. Det har sett elegant ut men ofta har länkarna varit allt annat än relevanta. Det här skärmklippet är från mitt senaste inlägg som handlar om hur jag fotat boken Förverkliga din bokdröm Det är publicerat i kategorin läsa och skriva  samt taggad med Förverkliga din bokdröm. LinkWithin har valt ut tre inlägg från franska Rivieran som relevant vidareläsning. Ingen vidare ämnesmässig överlappning tycker jag.

Och relevansen är ju hela poängen. YARPP däremot är mycket träffsäkert. Förr fanns det en lång sida med inställningar där man kunde välja om YARPP skulle gå mest på kategori, själva brödtexten eller taggar. Jag ställde då in den på att bara matcha ihop inlägg som hade minst en tagg gemensam. Nu verkar hela den inställningssidan ha försvunnit…  Hur som helst. Bilder lockar mer än rubriker och utan att ha gjort någon djupare analys så är ändå min känsla från de här åren att det är fler som klickar på de små bilderna än textlänkarna även om de senare råkar stämma bättre ämnesmässigt. Det bästa hade ju varit att förse YARPP med bilder. Jag har för mig att jag läst att det går, om man är beredd lägga ner tiden eller vet vad man gör.

Nya pluggen kanske klarar både ock?

Förutom att LinkWithin lika gärna kan föreslå ett inlägg om grävskopor som bra vidareläsning efter en genomgång av vandringsleder i Frankrike så har jag retat mig på att det blir så fult om jag någon gång har skrivit ett inlägg utan bilder. Det har gjort att jag alltid måste ha med en illustration i alla inlägg, något som ibland skapat så mycket press att jag avstått från att skriva. Det är en befrielse att inte ha det kravet på mina övriga sajter (tomatsallad är enda stället jag haft LinkWithin på).

Idag var det dags att ge dinbokdrom en ”läs mer”-plugg och eftersom jag haft samma pluggar länge så googlade jag lite. Kanske fanns det något nytt och bättre? Då ramlade jag över flera bloggar som rekommenderade nRelate. Jag skummade det mesta men eventuellt var den bättre ur SEO-hänseende och snabbare att ladda än LinkWithin (det var något med att alla LinkWitin-länkar går ett varv via deras sajt vilket är både tidsödande och gör att jag skickar tre länkar till dem för varje inlägg). Det som fick mig att snabbt installera nRelate var att det är lätt att välja en default-bild som visas om inlägget inte har någon utvald bild. Och så fanns det flera snygga alternativ för hur bilderna ska visas. Jag började med att testa polaroid-varianten. Mer coolt än snyggt kanske.

Återstår då att se hur det klarar av att välja ut relevanta inlägg. Hittills verkar det milt sagt dysterkvist på den fronten. LinkWithin var åtminstone träffsäkert om rubrikerna var lika. nRelate verkar faktiskt sämre än LinkWithin, även sedan jag ändrade från låg till hög överenstämmelse. Jag har ganska olika ämnen här på tomatsallad, nästan som olika bloggar på bloggen, och jag tycker att det borde vara fullt möjligt att bara föreslå länkar till andra fotoartiklar bland fotoartiklarna och inte blanda. Vi får seom nRelate får vara kvar eller åker ut lika fort som det kom in.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)