Fredagsmarknad och honungsbutik i italienska Ventimiglia

Till Ventimiglia, 7 km från fransk-italienska gränsen, åker man för att gå på marknad, handla honung och dricka kaffe. Ska man bara handla italienska delikatesser, billiga blommor och billig sprit, då kan man stanna till redan i Latte men de har namnet till trots inget kaffe.

Det var ett tag sedan jag själv var i Ventimiglia men jag blev så inspirerad av bilden med jättepäronet att jag fick för mig att skriva ihop ett litet inlägg. Ventimiglia är känd för sin stora fredagsmarknad och marknaden är stor, större än någon jag sett på franska Rivieran. Det är gata upp och gata ner med stånd med kläder, väskor, pryttlar och alla typer av matvaror. När jag var där handlade jag dock inte en endaste liten ostbit på marknaden för just då led jag av svårartad svininfluensabacillskräck (ja jag vet att influensa är ett virus men det heter bacillskräck och inte virusskräck) och vägrade äta något som inte plastförpackats redan hos tillverkaren. (Och pryttlar på marknad har aldrig varit min pryl överhuvudtaget).

Honungsbutiken i Ventimiglia

Lika bra det för sedan shoppade jag upp en smärre förmögenhet i Apicoltura Ballestro, honungsbutiken. Jag hade blivit tipsad att denna butik skulle vara något särskilt, men givetvis inte lagt själva vägbeskrivningen på minnet. Istället vandrade jag runt och försökte lista ut hur tipsaren hade rört sig. Det tog halva dagen och krävde en stärkande (och ack så god) cappuccino, men jag hittade till honungen till slut (butiken ligger typ mellan saluhallen och Medelhavet, på en av gatorna fredagsmarknaden ockuperar). Butiken är liten men med en stor sortering av honungssorter. Man får provsmaka så många sorter man vill (vilket givetvis bara leder till att man handlar ännu fler burkar). De har t o m honungskakor till försäljning. De är visserligen ynkligt små bitar, ligger packade i särskilda presentlådor och kostar en smärre förmögenhet. Tungt för oss som är uppväxta med att man fick en hel honungskaka varje höst av farfar biodlaren.

Honungsbutiken är värd en egen resa. Och är man inte särskilt intresserad av pryttelmarknad kan man åka till Ventimiglia vilken veckodag som helst, de har en stor saluhall som räcker ganska långt.

Uppdaterad 20 juli 2011: Honungsbutiken ligger på gata Gerolami Rossi. Det är gatan med palmerna som går längs flodpromenaden, precis mitt emot den medeltida stadsdelen.
Uppdaterad 2022: Tyvärr är butiken borta. 

chefstomaten