Nu finns det annonsplatser på tomatsallad

Annonser på tomatsallad – vad är nu detta? Kan inte Internet vara reklamfritt någonstans? Tja, tomatsallad är ju min allra första blogg och bland annat en plats för att testa saker. Och som bloggnybörjare kan man inte undgå att slås av mängden så här tjänar du pengar på din blogg-inlägg. (Jag gissar förvisso att antalet inlägg av den typen i hög grad beror på önskan att dra besökare, och därmed annonsintäkter, till just de personernas bloggar).

Hur fick jag in annonserna på sidan?

Det finns en hel del sätt att välja på men jag valde enklast möjliga. Först skapade jag ett Google AdSense-konto. Det tog ett dygn för någon form av godkännande-process. Därefter valde jag format och fyllde i något annat och fick en kodsnutt. Kodsnuttar och jag är ju inte bästisar så jag laddade snabbt ner ett plugin. Började med AdRotate som fått bra betyg av lite olika experter. Men när jag aktiverade det dök det upp en ruta som kungjorde att ett eller annat hänt och ifall jag fick problem med olika feeds så skulle jag avaktivera pluginet. Jag väntade inte för att ta reda på om något inte funkade utan avaktiverade fortare än man kan uttala ordet plugin. Råkade sedan trilla över Quick AdSence och provar det just nu. Tog kodsnutten från google och fyllde i det i en ruta i Quick AdSence och vips så hade jag en widget jag kunde flytta omkring i sidokolumnerna. La den i den ena sidokolumnen och där tycker jag att den pryder sin plats ganska bra. Stör inte alls (lovar att aldrig aldrig lägga blinkande annonser mitt i inlägg!)

När jag lagt dit annonsrutan upptäckte jag att man kunde gå tillbaka till google adsense och ändra färgställningarna så att den matchar bloggens färger. Tomatsallad är ganska grå och blå för närvarande. Grått försvann och såg urtråkigt ut, så nu provar jag en blå färg.

Google väljer annonser beroende på innehåll på tomatsallad

Jag valde alternativet annonser som passar till innehållet (det finns fyra andra alternativ också). Trodde jag skulle få fylla i själv vad jag tyckte kunde passa, men icke, google bestämmer själva. De första annonserna som dök upp var sådant som uthyrning av villor i Procenve, billiga flygbiljetter till Frankrike och vandringsresor till Korsika. Jag tyckte det stämde ganska bra och kände att annonserna inte var ovälkommen reklam, snarare kompletterande konsumentinformation.

Några dagar senare fick jag se exakt vilken koll google har. Jag publicerat ett inlägg om en marknad i Ventimiglia och raskt var det just hotell i Ventimiglia och resor till Italien som annonserades. Och när jag av någon anledning letade fram ett urgammalt inlägg om varför man ska ha röda linser i grönsakssoppan, ja då visades bara annonser från optiker.

Blir jag rik nu?

Efter en vecka kan jag rapportera att en person har klickat på en annons vilket resulterat i en beräknad intäkt på – håll i er – 3,76 kronor. Denna beräknade intäkt ska sedan delas med skatteverket på något sätt.

Jag är lite nyfiken på vem det är som nu ska ut och resa. Och om det är villor eller vandringsresor som lockat. Några av annonserna har låtit ganska intressanta tycker jag själv, men jag har inte undersökt saken närmare. Det är nämligen strängt förbjudet enligt någon policy att klicka på egna annonser. Man får heller inte uppmana sina läsare att klicka på dem. Så det ska jag såklart inte göra. Men om någon råkar göra det, och upptäcker något intressant så hör av er!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)