Riklig nyårsdagslunch i Plascassier

Auberge St Donat i Plascassier har blivit något av ett favoritställe för sina prisvärda lunchers skull. Spaningsmöjligheterna är närmast obefintliga och inredningen är inget att skriva hem om men maten är desto mer vällagad om man gillar fransk husmanskost. Andelen turister är alltid försvinnande lågt och idag var det ännu lägre. De flesta verkade vara stammisar som hälsades välkomna under ivrigt kindpussande. Det passade bra att de hade särskilt fin nyårslunch idag eftersom det är dags att vinka adjö till Tomatsallads utsände i Cagnes-sur-mer som återvänder till konungariket. Det är givetvis sorgligt att säga hejdå men om det nu måste göras så ska det göras med stil.

Första rätten hette något med pêcheur och jag som hade hoppat över frukost kastade mig direkt över en rejäl bit loup (vit fisk) med en mycket god rouille på. Sedan knaprade jag i raskt takt i mig räka, kräfta, något ur en klo (mkt god) och guacamole (lite malplace om jag får säga det). Den rökta laxen, ägghalvan, musslan och bläckfisken hoppade jag över, det är inte riktigt min typ av mat.

Den varma förrätten vet jag inte riktigt vad den innehöll mer än att svampar ingick. Och olika typer av kött med olika struktur. Krämigt, varmt och gott. Vid det här laget var jag behagligt mätt.

Då var det dags för varmrätten. Denna dag fick man välja mellan tre varmrätter; lamm med vitlök och timjan, biff med karl johan (cèpe) eller kalv med kantareller. Jag fastnade för kantarellerna (girolles) men ångrade mig när jag såg den fina perfekt stekta ryggbiffen som landade på andra sidan bordet. Nu var det inget fel på smaken på de tre rejäla skivorna kalvkött på min tallrik. De var så möra att de nästan föll sönder på tungan. Till detta en potatiskreation som smakade smör.

Denna tallrik för sig själv hade räknats som en riklig och generös lunch på alla andra ställen. Jag är inte den som låter så god mat förfaras men det var aningen slitsamt på slutet faktiskt.

Vi satt och sa att nu fick det vara något litet och lätt till efterätt. Det visade sig att vi inte fick välja utan det kom in ett glas med fruktsallad i champagne med vaniljglass. Den slank ner förvånandsvärt kvickt och lätt. Hela kalaset gick på €35 vilket får anses som ett utmärkt pris för en nyårsdagslunchen för den hungrige.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)