Dags för nytt besök på Canon Service Center eller Scandinavian photo?

Mejl från Kocken nere i Antibes: vad tänker du göra åt kamerasituationen? Förvisso är det inte helt akut, jag måste ju lösa datorsituationen innan jag kan börja fota på riktigt igen, men det tål att tänkas på.

Favoritscenariet – alla objektiv funkar på samma kamerahus

Kunde jag skruva tillbaka klockan så skulle jag aldrig köpt det där vidvinkelobjektivet (Canon 10-22mm). Men jag trodde verkligen jag behövde det för att kunna ta bilder av smala medeltida gränder till min bok. Jag har förvisso också åkt runt och tagit en hel massa bilder, bara det att de inte duger till boken (och sedan har jag tagit ännu fler för att testa objektivet mellan dess (hittills) tre svängar till Canon Service Center – snacka om att det där objektivet kostat mig tid).

Favoritscenariet vore att Canon fick till det så att alla objektiven och kamerahuset funkar ihop. Men efter tre försök börjar jag bli tveksam till om de klarar av att göra detta. Det är vidvinkelobjektivet som sabbar det hela. Mitt exemplar verkar behöva ett alldeles eget kamerahus som är specialinställt och bara passar till det objektivet. Vad har jag då för alternativ?

Alternativ 1 – fota med manuellt fokus på några objektiv

Det enklaste alternativ är att låta allt vara som det är. Köra manuellt fokus på de andra objektiven och nöja mig med lite sämre bildkvalité än tidigare. Fast det är inte ett jättebra alternativ när man jobbar med en bok av coffee table-modell och är perfektionist.

Jag har försökt att fota med manuellt fokus på normalzoomen (Canon 24-105mm 4L), teleobjektivet (Canon 70-200mm 4L) och kakobjektivet (sigma 30mm f 1,4). Testat både simmande fåglar och en åttamånaders aktiv tjej och jag fattar inte hur fotograferna gjorde före autofokusens tid.

Måste jag prioritera bland objektiven så är vidvinkelobjektivet det som är minst kinkigt att autofokus funkar på. Hus står still.

Ska jag gå tillbaka till Canon och be dem (igen!) att återställa kamerahuset så som det var efter första vidvinkelreparationen före jul? Försöka övertyga Canon om att det relativt sett var bättre då, alldeles oaktat att de påstår att huset var aldrig så felinställt efter besöket hos deras underleverantörer i Malmö.

Alternativ 2 – investera i ett till kamerahus

En annan lösning är att helt enkelt köpa ett till kamerahus. Ha ett kamerahus (det nuvarande) som passar till vidvinkelobjektivet och så köpa ett nytt som passar till alla andra objektiv. Fördel: jag slipper bråka med Canon Service Center. En till fördel är att jag i framtiden kan ha med mig två hus ut på fotoexpeditioner. Det ger mig möjlighet att fota både långt och kort utan att hålla på och byta objektiv. Nackdelen är såklart att det blir mer att bära på och inte är det gratis heller.

Vad skulle jag i så fall köpa? Att köpa ett till likadant känns surt. Belöna Canon för att de misslyckats ställa in mitt kamerahus med att köpa ett likadant? Ska jag handla ett nytt så vill jag ju åtminstone uppgradera mig en smula. Proffshusen har dessutom mikrojustering, möjlighet att själv finkalibrera för olika objektiv.

Ett steg upp har vi 7D. Fritz har ett men det finns anledningar till att jag valde 60D framför 7D. Två steg upp, för det facila priset en bit ovanför 30 kkr-strecken kan jag få ett riktigt proffshus. Canon har äntligen släppt kamerahuset jag väntat på, Canon 5D markIII. Det har jag egentligen redan bestämt mig för att jag ska ha. Kruxet är bara att det beslutet fattade jag innan bygghelvetet dök upp och försurade liv och ekonomi. Men samtidigt potentiellt mycket vassare bilder till boken.

Köper jag ett Canon 5D mark III blir vidvinkelobjektivet obsolet

Fullformathus (5D markIII) har större bildsensor. Där crop sensorn (60D, 7D) beskär bort kanterna av bilden får fullformataren med hela bilden. Det betyder att på ett fullformathus skulle min normalzoom 24-105mm duga rätt långt som vidvinkel, den skulle hamna någonstans mitt i där 10-22mm är idag. Det skulle räcka till de flesta franska gränder.

Köper jag en fullformatare skulle jag alltså kunna göra det jag drömt om, slänga vidvinkelobjektivet i glasåtervinningen. Ja eftersom vidvinkelobjektivet är ett EF-S-objektiv så funkar det inte på fullformathus (något som jag just nu verkligen sätter upp bland de stora fördelarna med att köpa ett fullformatshus).

Å andra sidan. Köper jag ett fullformathus och hivar iväg världens dyraste vidvinkelobjektiv som onödig/inte fungerande, ja då behöver inte mitt 60D vara dedikerat vidvinkelobjektivhus längre. Då vill jag hellre använda det till teleobjektivet och utnyttja att bilderna redan är ”beskurna”, eller till kakobjektivet och utnyttja att den uppställningen är lätt (dessutom funkar inte kakobjektivet på ett fullformathus).

Oavsett alt 1 el 2 högst prio med autofokus till teleobjektivet

Jag kommer alltså inte undan ett till besök på Canon Service Center även om jag ger upp hoppet om att alla objektiv ska funka till samma kamerahus. För oavsett om jag accepterar att jag får halvkassa bilder med en del objektiv eller köper ett till kamerahus så är det högst prioritet att autofokus på 60D funkar ihop med teleobjektivet och kakobjektivet. Och det gör de inte idag.

Frågan i rubriken: Dags för ett nytt besök på Canon Service Center eller Scandinavian Photo? kan alltså ändras till ”Dags för ett nytt besök på Canon Service Center alldeles oavsett om jag också går till Scandinavian Photo.”

Årets kamelia (normalzoom, autofokus) kan med fördel jämföras med förra årets kamelior. Kom ihåg att förra årets är fotade med ett sämre kamerahus och icke-optimalt teleobjektiv (fel objektiv för jobbet plus att det var före åttatusenkronorslagningen). .

chefstomaten