Det finns trollsländor i bild, jag lovar!

Förra helgens fotoutflykt gav mersmak. Lediga helger är grejen – och de ska ägnas åt nöjesfoto! (Vi får väl se hur länge denna nya giv håller i sig :-)). Hur som helst hämtade Johan, aka hovfotografen, mig vid åtta igår och vi styrde kosan mot Hyssna i Marks kommun. Planen var att kombinera foto av rinnande vatten med fika i kvarnen och promenad längs Hyssnaleden. I den ordningen. Dessa aktiviteter tickade vi av med varierad framgång. När jag skulle fotografera vattenfallet vid kvarnen var jag så överhettad att jag lät stativet stanna på axeln. Har man stativet på axeln istället för under kameran blir bilderna suddiga, det är ett gammalt känt djungelordspråk.

Om nu inte de bilderna blev något att skriva hem om finns det andra av varierad kvalisort att visa upp. Istället för att döpa detta inlägg till något med ”kvarn” eller ”vattenfall” har jag petat in ”trollsländor” i rubriken. Det är nämligen säsong för sådana just nu och jag har sett massor av trollsländor i vartenda vattendrag som vi promenerat förbi. En del har varit så långt bort att hade de inte lyst i bjärt blått hade jag inte noterat dem. Andra har flaxat förbi retfullt nära innan de dansat vidare igen.

Jag hade macrot på kamerahuset hela dagen och macro är förstås i teorin ett bra objektiv för att fota insekter, om de bara satt snällt stilla och väntade på mitt rattande. Men marcrot är också ett ganska långsamt objektiv på mitt långsamma kamerahus.

Kort sagt så gav jag snabbt upp försöken att följa ett visst exemplar med kameran. Istället fokuserade jag på något blad och hoppades att en trollslända skulle flyga förbi precis när jag tryckte av. Ibland gjorde de det. De blev då ungefär en fluglort stora och tittar man noga så ligger skärpan i bilden på bladet där jag fokuserat, inte på den insekt som eventuellt är framför. Men men. Jag har klippt ut några av fluglortarna för allmän beskådan.

Avrundar detta inlägg med dagens första och tydligaste trollsländebild. Det är helt enkelt enklare att fånga dem på bild när de sitter still än när de flyger runt. Tyvärr var detta inte den färgstarka blå varianten som jag tyckte var finast. Läste i husorganet att 64 arter av trollsländor har hittats i Sverige.

chefstomaten