Nice är stekhett under fotbolls-EM

Ikväll drar den igång, den stora fotbollsfesten i Frankrike. Nice är en av spelorterna och fotbollsfebern avspeglar sig i intresset för att resa dit. Enligt Ticket är Nice den mest bokade storstaden under fotbolls-EM. Antalet resor har ökat med 115% vilket gjort att Nice har seglat från sjätte till första plats på storstadslistan.

Fyra matcher spelas på Allianz Arena

Fyra matcher spelas i Nice, den 12:te, 17:de, 22:a och 27:de juni. Särskilt intressant är den tredje matchen, då kommer svenska landslaget till Nice när Sverige spelar gruppspelsmatch den 22:a juni.

Matcherna spelas på Allianz Arena som ligger längs floden Var en bit ovanför centrala Nice. Det kommer att finnas speciella bussar dit från flygplatsen, från Jardin Albert I och från tågstationen St Augustin. De bussarna ska kostar €3 och man behöver en matchbiljett för att få åka med.

All vanlig kollektivtrafik kommer att vara gratis under matchdagarna. I gengäld är det en hel del vägar som är avspärrade. Gissningsvis kommer det att vara näst intill hopplöst att ta sig fram med bil.

Fan zone i centrala Nice

Den som inte har matchbiljett kan uppleva en hel del av magin i centrala Nice. En inhägnad fan zone har byggts i Jardin Albert I, samma område som när det är jazz-festival (om nu det hjälper någon). Den lär vara svårt att missa, de ligger mellan Place Masséna och stranden, i själva hjärtat av Nice och syns på bilden. Osäker på om de svalkande fontänerna är igång, skulle gissa att de kommer att vara avstängda.

Ska du in på fan zone kan du ej ta med någon väska.

En del svenskar kommer att titta på Sveriges matcher på storbilds-skärmar på östra delen av stranden, andra på Cours Saleya, på brasseriet i samma hus som svenska konsulatet.

Några blandade tips:

  1. Glöm inte passet eller nationellt ID-kort då undantagstillstånd fortfarande gäller.
  2. Generellt är det lättare att få bra service om man har en sommarklänning eller liknande att dra över bikinin innan man sätter sig på en uteservering.
  3. Svenska konsulatet har samlat bra information om fotbolls-EM.
  4. Givetvis rekommenderar jag alla fotbollsfans att ta med sig ett ex av min reseguide Mitt Nice.

Till sist hoppas jag att alla får trevligt som är på plats! Berätta gärna, själv kommer jag ner efter att medaljerna är utdelade.

chefstomaten