En bok om en helt vanlig tjej på 1930-talet

När jag ändå var i lästagen klämde jag en ebok till. Jag gjorde dock ett avsteg från tema Frankrike och hamnade istället i Stockholm och Göteborg på 1930-talet. Orsaken var att jag såg ett snyggt bokomslag jag kände igen. Författaren Mari Åberg har jag träffat på Bokmässan två år i rad. Hon är sjuksköterska och bor i Malmö (i samma bostadsrättsföreningen som jag bodde i när jag bodde i Malmö). Hon har också skrivit en entusiastisk recension av Förverkliga din bokdröm. Klart jag vill läsa hennes bok!

Och kvar stod en röd resväska

Titeln och bokomslaget gjorde mig nyfiken, varför står det en röd resväskan kvar? Vem? Varför? Det tar ett tag i boken innan jag får reda på det. Hade jag inte suttit så fint på balkongen och varit så utmattad efter strapatserna dagen innan är risken stor att boken hade hamnat i den stora hög av påbörjade böcker som jag tagit en paus i.

I efterordet har Mari skrivit att hon ville skriva en bok om alldeles vanliga människor trots att trenden är deckare och kändisar och när jag läste det så skämdes jag lite. För det var ungefär det jag suttit och tänkt genom boken; varför ska jag läsa detta? På sista tiden har jag nästan bara läst böcker där författaren har petat in en mer eller mindre bra anledning att läsa till slutet; exempelvis för att få reda på vem som är mördaren, varför äktenskapet mellan den världsberömda författaren och hans fru kraschade, om det tidsresande paret ska ta sig tillbaka till sin egen tidsålder eller om den dammiga hjälten ska larva sig iväg till Dunkerque någon gång.

Och kvar stod en röd resväskaI Och kvar stod en röd resväska lyser all name-dropping av kändisar eller cliffhangers med sin frånvaro. Det handlar om Hanna Hansson 13 år som drömmer om att bli modist. Hon växer upp i Långedrag som tredje dotter till en av stadens rikaste män. Men så vänds Hannas liv på ända och plötsligt sitter hon ensam och chockad på ett tåg till Stockholm med sin röda resväska.

Boken är inte utan drama och hade jag bara läst baksidestexten innan (de syns inte på e-böcker där jag lånar dem) hade jag nog inte funderat så mycket på vad det var jag läste.

Boken är välskriven och innehåller lagom många tidstypiska detaljer tycker jag. Det märks att Mari lagt sig vinn om att läsa på om tiden. Ett par detaljer som gav igenkänning var när Hanna fikar med sin far på anrika Bräutigams eller hela familjen promenerar i Delsjön – sådant gjorde jag också som barn. Grå Kvarnen där Hanna arbetar i Stockholm finns också på riktigt (heter Kvarnen idag och är samlingsplats för Bajenfans).

Marie planerar att skriva en trilogi om Hanna och jag ser fram emot att läsa de andra delarna också. Nu när jag lärt känna Hanna vill jag ju veta hur det går för henne.

Bokomslaget har jag lånat från förlagets webbsajt eftersom det saknades i e-boksfilen.

 

chefstomaten