Otäck läsning från mysig sagotant

Kim Kimselius lever mångas dröm. Hon promenerar med sina hundar, skriver böcker och är en av de få författare i Sverige som lever på sitt skrivande. Ovanpå detta är hon en generös person som alltid tar sig tid att dela med sig av goda råd. Jag har haft turen att träffa henne som hastigast på Bokmässan två år i rad och att ha en del kontakt med henne däremellan. Hon ställde exempelvis upp och berättade i Förverkliga din bokdröm om varför hon ger ut sina böcker själv.

På flykt undan andra världskrigets fasa

Det var lite nervöst att ge sig i kast med en bok jag verkligen vill kunna rekommendera för att jag gillar författaren. Men eftersom jag håller på och betar av e-böcker med etiketten Frankrike kunde jag inte gärna hoppa över På flykt från andra världskrigets fasa när den dök upp i listan.

Med alla böcker finns det saker jag gillar mer eller mindre och jag börjar med det jag inte gillar så får jag det överstökat. Det är lite övertydligt här och där, särskilt i början. Det här är Kimselius sextonde bok om tidsresenärerna Theo och Ramona och för att böckerna ska fungera att läsa fristående behövs en del förklaring. För mig blir det för mycket. Nu är detta en ungdomsbok och den primära målgruppen har inte plöjt lika många böcker om andra världskriget som jag har så det handlar mer om att matchningen läsare-bok inte är optimal än om något fel på boken.

Cliffhangers för spänning och variation

Screenshot_2013-08-19-12-01-12

Det jag tyckte var bäst med boken är hur spännande den är. Kim jobbar mycket med cliffhangers; kapitlen slutar ofta med en mening som gör att jag bara måste läsa vidare. Ofta indikerar dessa cliffhangers att något hemskt är på väg att hända och det gör det – ibland. Men inte alltid vilket gör att det aldrig blir förutsägbart. Precis när jag sitter och funderar på hur ska de ta sig ur den här knipan så… Nej, jag ska inte avslöja vad som händer hos Gestapo.

För mig kändes På flykt från andra världskrigets fasa ganska realistisk vilket på ett positivt sätt skiljde den radikalt från en annan bok jag läste från samma tidsepok där hjälten ställde sig upp igen på slaget nio oavsett hur många revben han brutit.

Modiga motståndskvinnor i Paris

På flykt från andra världskrigets fasa utspelar sig i Paris och handlar om nazisternas övergrepp mot judar. Ett par av karaktärerna som är med är baserade på riktiga personer. Just fransk-brittiska kvinnor som jobbade i motståndsrörelsen i Frankrike under andra världskriget verkar vara ett återkommande tema för mig just nu. För ett tag sedan snubblade jag över historien om en kvinna som landsattes i närheten av Antibes. Den åkte såklart rakt in i manuset till det jag hoppas ska bli Strövtåg runt Antibes. Jag har också blivit tipsad om att boken Girl Who Fell From The Sky av Simon Mawer ska vara bra.

Kim Kimselius bloggar flitigt och visar just nu upp i sociala medier helt enkelt bedårande bilder på sin senaste hundvalp. Det finns alltså många skäl till att följa henne.

chefstomaten