Enkelt fota fyrverkerier med mobilen

Har jag gått helt bananas, fått solsting eller överdoserat allergimedicin som skriver att det är enkelt att fota fyrverkerier med mobilen? Det vet ju alla att allt seriöst fyrverkerifoto kräver stativ, ljuskänsligt objektiv och en del experimenterande med iso och slutartider. Mobilbilder blir ju skakiga och suddiga så fort skymningen sänker sig. De kan väl fungera som minnesbilder men inget mer.

Riktigt bra fyrverkeribilder tas såklart med korrekt utrustning men jag upptäckte igår att mobilen kan fixa en hyfsad bild den med. Tricket är att byta från normalläge till scen ”fyrverkeri” om mobilen har ett sådant. Det har i varje fall min mobil (Sony Xperia Z). Det finns även mat, sport och skymning. Jag har provat några av dem tidigare och inte varit särdeles imponerad. I vissa fall blir bilderna aningen bättre än i normalläget, men i gengäld är mobilen upptagen långa tider med att ”räkna ut” bilden.

Fyrverkeriläget var tidigare otestat men provkördes igår. Jag konstaterade att det tar en stund mellan varje bild och att resultatet blev bäst om jag lyckades hålla mobilen still samt ”knäppte av” medan raketen sköts upp, inte efter att den blommat upp och jag kunde se vad det var.

Den översta bilden i det här inlägget är ett vanligt mobilfoto av ett fyrverkeri medan nummer två är den fixade versionen. Den tredje bilden är en skärmdump som visar en del av min kollektion av mobilfyrverkeribilder.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)