Ett inlägg om snö

Snö. Någon som sett sådan idag? Konditionstränat genom att skeppa den från en plats till en annan? Läst statusuppdateringar om den på Facebook till förbannelse? Glatt sig åt utsikten att få se fina skidspår? Jag tänker att det är på sin plats med ett litet inlägg om snö idag. Jag gillar snö. Det lägger sig som ett försonande täcke över hela landskapet och gör livet ljusare.

Jag gillar också när det snöar. Visserligen har jag idag insett att min mascara inte är snösäker och att jag därför gått runt och sett ut som en tvättbjörn hela eftermiddagen men det kan jag bjuda på. Det blir ju så fint med snö på alla träden. Det trillar dock även ner snö vid sidan om träden, på vägarna, och därifrån måste den fösas undan. Det görs med en mackapär som kallas för p-l-o-g-b-i-l. Alternativt så kan man använda en s-n-ö-s-l-u-n-g-a som istället för att fösa snön blåser iväg den.

Bondbrist i Huvudstaden leder till Haveri

Jag hörde på radion häromdagen att snöskottning är en viktig inkomstkälla för Sveriges bönder. Det går under rubriken entreprenad och är den tredje viktigaste inkomstkällan efter skog och mjölk. Jag tror det finns för få bönder i Stockholm. Det skulle kunna förklara det totala trafikhaveriet så fort det snöar. Fler bönder och så kanske obligatorisk körskola för alla som äger en bil och får för sig att använda den när det är vita flingor i luften.

Det är inte så svårt. Undvik alla hastiga hastighets- och riktningsförändringar bara. Och satsa på ordentligt avstånd till övriga trafikanter. När du inte längre ser framförvarande bil har du tillräckligt med avstånd.

Den regeln fick jag dock bryta idag då snöfallet tog i såpass att det var svårt att se bilarna i körfältet bredvid, än mindre framför. Eller körfältet. Jag är normalt  inte harig (det är rätt mycket plåt på Pansarkryssaren) men med tre ganska slitna vinterdäck och ett odubbat reservdäck tog jag det tämligen piano; kröp fram och hoppades att jag körde på vägen (har ni förresten noterat att jag börjat använda semikolon? Det är en effekt av mitt umgänge med Bodil Malmsten).

Blankis, barmark eller fläckvis halka på Arlanda?

Reservdäcket är en egen historia. Jag var ju en kort sväng hemöver i helgen. På vägen ner: snöbyar som inte alls skulle vara där varken enligt yr eller vägverket. På vägen hem: halkrelaterat stopp på riksväg 40 ledde till snirklande på smala skogsvägar i Halland. Efter sju timmars färd så dunkade det till när vi körde över vad det nu var som låg på vägen. Punkteringen var ett faktum en mil hemifrån. Lyckades inte lossa muttrarna. Bärgare och reservdäck.

Reservdäcket är anledningen till att Pansarkryssaren var ute och for i snöyran. Nu är trotjänaren placerad i bilverkstadens vård för att förses med fyra nya pigg(ig)a däck. Det uppskattar jag för imorgon tar vi nya friska tag med projektet taxiservice till Arlanda. Dagens tur förvandlades till en déjà vu-upplevelse. Det är bara att hoppas att den känslan inte fortsätter imorgon.

För övrigt har jag en iakttagelse jag vill dela med mig efter att ha hängt på swedavia:s webbsida med flygavgångar hela långa dagen. Den som på förmiddagen ersattes av arlanda.offloadurl.com där man placerades i 29 sekunders kö. För att sedan placeras i en ny kö.

Det sägs att orsaken till flygkaoset inte är bristen på bönder med verktyg för att flytta snön utan att banorna är för hala. Det verkar dock vara skillnad mellan flygbolag och flygbolag. För Lufthansa är det blankis medan det för Aeroflot och Estonian Air är barmark. Norwegian verkar ha fläckvis halka.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)