Flack vandring runt Angarnssjöängen

En av mina favoritsträckor när jag i somras vandrade etapp 1-4 av Roslagsleden var etappen som startade längs Angarnsjöängen. Naturen var helt annorlunda jämfört med övriga sträckor och jag tänkte att jag ville återvända någon gång när det var kofritt. Vi passerade dessutom ett antal skyltar som lockade med ett rundspår. Häromdagen fick jag för mig att jag skulle återvända och prova Sjöängsslingan.

Fredagspromenad i solskenet

Idén att åka till Angarnssjöängarnas naturreservat fick jag när jag redan satt i bilen på väg till mina ekar. Jag kände att jag ville upptäcka ny terräng. Därför körde jag till Angarn vilket låg längre bort än jag mindes. Det gjorde att jag började vandra lite sent på eftermiddagen och fick bråttom för att hinna runt innan det helt mörknade.

Att jag överhuvudtaget var ute på fredag eftermiddag berodde på att jag konsulterat YR och YR meddelat att fredagen var den enda dag med hyggligt väder inom överskådlig tid. Jag bestämde mig då för att överge det dokument jag filade på och istället skriva klart det under helgen. Det beslutet kändes helt rätt då, men inte lika roligt fredagkväll och lördagskväll när jag plockade fram det igen. (Då svor jag en smula).

Både blött och hårt = sämsta väglaget

Även om jag prickade in det soligaste vädret lyckades jag pricka in det sämsta väglaget. Det var både blött och hårt samtidigt. Det var tjäle i marken vilket gjorde den stenhård (mindre bra för diverse ledband, hälsporretendenser och benhinnor). Men på de partier där solen legat på var det översta lagret tinat vilket gjorde att det var blött och lerigt. Vattnet hade heller ingenstans att ta vägen eftersom det var fruset under.

Lägg till att det i skuggiga partier och på spångar låg kvar förrädiska fläckar med rimfrost så förstår ni att det inte gick att hålla något vidare tempo för det var halt på flera olika sätt.

Jag valde vänstervarv och började gå mot solen ner mot den bredaste delen av sjön. Passerade ett bygge av någon form av ramp innan jag kom till ett riktigt blött parti där jag fick hoppa mellan tuvorna. Sedan var det ett långt parti på en upphöjd spång. Den biten var av naturliga skäl helt flack vilket jag hoppas att mitt vänsterknä uppskattade. Det gillade inte min senaste kuperade tur längs Bohusleden.

Sammanfattningsvis: trevlig flack tur i våtmarken

Om man undantar att jag borde haft dubbade gummistövlar på fötterna och startat en halvtimme tidigare så var detta en riktigt trevlig tur. Det är roligt med variation och det bjuder våtmarken på.

Sjöängsslingan ska vara 6,7 km. Det finns två parkeringsplatser, en på vardera långsidan. Jag parkerade på den närmast Angarns kyrka. Därifrån ner till slingan är det 500 meter så totalt bär jag ha vandrat 8 km. Det tog mig två timmar med stavar och en del korta fotostopp.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)