Flättinge sommarcafé mitt ute i idyllen

Innan jag ger mig av ut på vägarna igen för att fira midsommar ska jag tipsa om ett trevligt gårdscafé som jag besökte under veckans researchresa till boken (jag har verkligen satt fart med manuset nu, något som underlättas av att jag tappade ledarskapet över ett betalt projekt jag trodde jag skulle driva). Flättinge gårdscafé har stått på min lista ett tag, men det har inte varit öppet tidigare. Det är svensk sommaridyll i kvadrat. Mer pittoreska omgivningar är svårt att hitta för allt smör i Småland.

appeldalen-4948

Flättinge ligger i höjd med Motell Vätternleden men en bit in i landet. Om man kör gamla riksettan mellan Huskvarn och Gyllene Uttern kan man svänga av i Ölmstad eller följa skyltar mot Flättinge som dyker upp längre söderut på Grännavägen. Jag kom från Ölmstad på en väg som var ganska smal och inte lämpar sig för möten. Jag förväntade mig därför ett litet café inrymt i ett skrymsle och blev överraskad när jag möttes av en rejäl parkering i flera plan.

appeldalen-4917

Drivs av tre systrar

Flättinge gårdscafé klarar av en smärre invasion av kaffedrickare för det finns rejält med sittplatser både ute och inne. Uteplatserna lockade inte då de var ganska blöta efter en lång regnskur. Vill man sitta inne kan man välja mellan att sitta i caféet som sedan förra året är inrymt i ett gammalt stall, eller i gammelstugan där de drev caféet tidigare. Det är i gammelgården som den gamla ugnen finns där de stenungsbakar sitt bröd.

appeldalen-4941

Gammelstugan lockar också med gammal charm och väggmålningar. Medan den nya delen är toppmodern, även om den är inrymd i ett äldre hus. Gammelstugan är möjligen en officersbostad från 1600-talet. Historien gick att läsa på Flättinges webb.

appeldalen-4946

Caféet drivs av tre systrar som är uppväxta på gården. Flättinge är en familjegård med kor, några får och en del andra djur. När jag var på väg tillbaka till bilen så noterade jag något som rörde sig och minsann, där stod ett gäng nyfikna kalvar. Djuren för också med sig att det är ganska tätt mellan flugorna, något som antagligen bara stadsbor noterar.

Gott kaffe från Gårdsrosteriet

Den tisdag jag tittade förbi var det ett gäng lattemammor och några pensionärer på besök men jag kan tänka mig att när sommaren drar igång på allvar blir det fler som hittar dit. Vilket är bra för miljön är verkligen värd ett besök.

appeldalen-4924

Dessutom har de precis börjat att servera kaffe från Gårdsrosteriet i Vista. Klokt val då kaffet därifrån är riktigt gott (tror de har valt blend). Eftersom jag var hungrig och skulle testa flera caféer den dagen valde jag en smörgås till, även om utbudet av sötsaker egentligen lockade mer. Jag valde en smörgås med färskost från gården. Den var helt ok utan att vara exceptionell. Det var lite snålt med ost på den för min smak.

appeldalen-4936

Den sista bilden är ganska inte så kul men jag ville illustrera hur trendig den nyrenoverade delen är. Kombinationen mellan att det gamla finns bevarat, och det nya gillar jag. Dessutom har fina sittplatser ute. Jag trodde att jag hade fotograferat dem…

Överhuvudtaget trodde jag att jag hade tagit bättre bilder. Det gäller faktiskt hela resan. Jag kom hem och var jätteglad över allt fint jag sett, men när jag bläddrade genom bilderna var jag inte alls lika nöjd. Jag tror jag behöver sova lite mer och stressa mindre så kommer bilderna att bli bättre igen.

2019: En av bilderna ovan kom med i boken. De har plockat bort Gammelstugan från sin webb men jag hittade den på arkivsida.

chefstomaten