Första vårdagen

Internationella kvinnodagen 2015 går till historien som första gången som Vasaloppet avgjordes den andra söndagen i mars istället för den första. Och med tanke på vädret är det nog ingenting som kommer att upprepas i brådrasket. I Stockholm lär det ha varit den varmaste 8 mars sedan de började mäta 1756. Hur varmt det var i Mora förtäljer inte riktigt den informationen men av det jag såg av tv-utsändningarna var det fullt tillräckligt varmt. Jag tyckte så synd om alla åkare. Redan när eliten gick i mål var spåren bruna, blöta och eländiga. Senast jag åkte, vilket var öppet spår anno 2008, var det också stora sjöar och barmark i Mora men då hade det åtminstone varit nattfrost på myrarna. De första milen gick därför som på räls. Sedan kom solen fram och tinade upp spåren och jag minns pölar så djupa att vattnet rann in över pjäxkanten. Tårna tjippade runt i isvatten i flera timmar. Urk och blä. Jag har inte åkt någon gång sedan dess. Det har visserligen mest andra skäl än väderleken.

Orsaken till att Vasaloppet flytta på sig var att det arrangerades längd.VM i Falun under den vanliga Vasaloppssöndagen. Det har ju arrangerats VM i Falun förr så jag är lite nyfiken på om det då har legat andra veckor eller om det först är nu som långloppscirkusen har nått sådan status att de bästa åkarna vill åka båda delarna? Trist att inte Johan Olsson kunde delta. Här har han varit sju veckor borta från döttrarna för att undvika förkylningar och så bjuder snorig Skavlan in honom. Taskigt!

Bilden på Vasaloppsspåren har några år på nacken. Det är så här man önskar att spåren ska se ut, helst för fler åkare än eliten.

Vilka vill byta evigt regnande mot den här synen? Det närmaste jag kommer skidspår idag är väl att se på #vinterstudion. Bilden är från #ikstern kontroll i #vasaloppet

Detta var inlägg 8/100 i #blogg100 och det är en massa vitt i instagrambilden jag använt som inspiration till dagens inlägg. 

chefstomaten