Från blommor till glass – Antibes historia

Det har öppnat ett nytt glasställe i gamla Antibes, på samma torg som kaféet Le Vieil Antibes. Jag skulle tro att det är det tionde glasstället i gamla Antibes men jag kan ha glömt bort ett par ställen. Av min lilla miniundersökning så leder det nya stället prisligan. 3 små kulor för €5. Smakmässigt? Tja nu är det ganska långt mellan mina glassprovningar men jag skulle placera in det på mellanplats, ok men inget exceptionellt.

Innan det blev glasställe var det blomaffär här. En ganska dyr sådan men de brukade ställa ut en massa varor utanför vilket pyntade upp hela torget. Utvecklingen från blommor till turistnäring speglar hela Antibes moderna historia. En gång i tiden var Antibes ett centrum för blomodling. Särskilt nejlikor odlades i stora mängder och fraktades över hela Europa.

Detta firas i juni varje år med en blomfestival (borde nog kallas nejlikefestival). Stora karnevalsvagnar smyckade med nejlikor åker genom Antibes. Efter att paraden är över rensades alla vagnarna och nejlikorna kastas ut till publiken, bara att ta för sig. Idag försvinner blomodlingarna i samma takt som blomaffärerna i Antibes.

chefstomaten