Friser på hus på Cap Ferrat

Eldrivna jalusier i all ära (och äras bör de för de förenklar verkligen livet) men de estetiskt vackraste husen på franska Rivieran har vackra välvårdade fönsterluckor av trä. Luckorna är i grönt, vitt eller blått och smälter väl in mot de pastellfärgade fasaderna.

En del av dessa hus beundrar jag i stadsbebyggelse, andra är friliggande stora villor. Bland de senare förekommer ofta en målad eller skulpterad fris högst upp under taket. Jag har sett allehanda motiv: allt från färgstarka blommor och fåglar till strama abstrakta mönster. Jag tycker dessa är riktigt fina och ibland ägnar jag mig åt att gå runt och fotografera dem. De är inte särdeles lättfotograferade. De involverat alltid en höjdskillnad och dessutom har man sällan fritt sikt-fält. Man står antingen rakt eller snett under och får allt som oftast fota genom ett staket eller snett från sidan för att överhuvudtaget få en skymt bland alla höga murar och växter i tillhörande trädgårdar.

Nedan är ett urval ur dagens skörd från Cap Ferrat. På Cap Ferrat finns många pampiga byggnader att fotografera – om man hade vidvinkellins och/eller en helikopter. Eftersom jag vandrade och hade satt teleobjektivet på kamerahuset (kakobjektivet låg i ryggsäcken) så passade det av flera skäl bra att fotografera friser, skyltar, staket och andra detaljer istället.

Jag har förgäves försökt ta reda på vilken tidsålder detta var populärt, i brist på fakta gissar jag på 1920-talet. Någon som vet?

 

 

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)