Kvällspromenad till gamla stan i Warszawa

Att säga att vi sett Warszawa är lite som att säga att man har sett Stockholm efter att ha vandrat Drottninggatan upp och ner samt ätit middag på stortorget i gamla stan.

Warszawa är en storstad med många olika stadsdelar och förorter. Till skillnad från de tre mindre huvudstäder vi sett tidigare på resan har det inget tydligt torg som är själva centrum, utan varje stadsdel har liksom en egen mittpunkt.

Det mesta av staden är nybyggt då den i princip lades i ruiner under andra världskriget. Polackerna har dock valt att bygga upp den efter gamla ritningar. På flera ställen kunde man ser bilder av hur en kyrka sett ut för hundra år sedan som jämförelse.

De flesta av turister lär enligt uppgift lulla runt i gamla stan. Så då gjorde vi det också. Och satte oss på ett ställe precis mitt emot slottet och åt. Det tog en timme att få in maten så vi hann verkligen titta både på de som sydde ihop röda och vita tygstycken till en polsk flagga som de viftade med. Och elduppträdanden.

Ölen smakade i alla fall fantastiskt för det var runt 30 grader varmt sent på kvällen. Jag förstår plötsligt varför guideboken (den bespottade) säger att den här staden ska man besöka under perioden september till juni och inte tvärtom.

För att inte turisterna ska svimma av i hettan stod det vattenspridare på flera ställen på den gata som vi gick fram och tillbaka. Den hette något med kungligt på gratiskartan. På vägskyltarna stod det Nowy Świat.

Vi passerade något med Chopin, en staty av Kopernikus, en staty av den polske påven Johannes Paulus II och presidentpalatset.

Från vårt hotell (Mamaison Residence Diana) tog det nästan en halvtimme att gå till slottet. Nästan hela vägen kantades av restauranger. Det var särskilt tätt runt universitetet.

Att äta pierogi verkade särskilt poppis. Någon form av dumplings. Får försöka prova det innan vi lämnar Polen.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on augusti 6th, 2017 at 12:06 e m