Polen är stort och Warszawa ligger i mitten

Polen är ett stoooort land. Så kan dag tre på vår Europaturné med bil från Stockholm till Antibes sammanfattas. Det är en sak att se på en karta att Polen ser större ut än de de små baltiska länderna men man upplever det på ett helt annat sätt, om man faktiskt försöker resa i landet.

Förutom att vara stort finns det många människor (typ 38 miljoner). Många verkar äga en bil eller vara intresserade av att flytta pinaler med lastbil. Resultatet är ändlösa bilköer. Vilket gör att även relativt överkomliga sträckor snabbt blir ändlösa.

Många kända sevärdheter i kanterna

Vi visste att det var mastigt att ta sig från Vilnius till Krakow på en dag, men inte omöjligt. I varje fall inte om man sträckkör och livnär sig på cola och kaffe. Men nu är detta inte den typ av resa så jag började tidigt att leta efter lämpliga stopp längs vägen. Här ska upplevas saker.

Men jag hittade inget som direkt lockade. Det finns massor av sevärdheter i Polen men de verkade just då alla utspridda längs gränserna. Där vi skulle köra söderut från nordostgränsen mot Litauen fanns mest skogar och nationalparker. Samt ett större sjösystem som är av intresse för seglare och paddlare. Så här i efterhand tänker jag att det var dumt att vi inte körde en krok till någon av nationalparkerna, det kunde bjudit på finare vyer än att sitta fast i bilköer i tråkiga hålor.

Polen är samma tidszon men andra pengar

Men för att ta det från början så anlände vi till Polen vid tvåtiden och genast var klockan ett. Härligt att alla klockor är samstämmiga igen. Lite mindre fiffigt att de har en egen valuta som vi inte hade ett enda mynt av.

I början var det inga köer alls utan vacker jordbruksmark. Lite modernare än de baltiska staterna på något sätt. Vägarna höll också bättre kvalitet. Som bilden avslöjar var det inte bara jordbruksmark utan även en del tallskog. I den såg jag en varningsskylt för något ryskt djur. Vi såg också ett gäng paddlare i en å.

Massor med storkar

Jag tyckte att det fanns gott om stork i Baltikum men jag såg fler storkar de första milen i Polen än i hela Baltikum. De fanns storkbon med hela familjer i och ibland så jag tio storkar på samma fält. Dessa fastnade dock ej på bild eftersom jag avlöste M som chaufför en bit.

Något annat som inte fastnade var korna. Det var betydligt fler kor än i Baltikum men de flesta går inte i flock i hagar utan står tjudrade en och en. Det ser hur lustigt ut som helst med en ko som är tjudrad precis utanför ett hus. Flera gånger trodde jag att det var en kostaty och undrade varför någon tycker att en sådan var snygg i trädgården. Tills jag såg att svansen rörde på sig.

Polisen var aktiv och plockade en del bilar. Så vitt vi kunde se stannade de samtliga BMW som kom från Litauen.

 

 

 

Vädret varierade med flera ordentliga skurar med åska. Kosthållningen blev täta stopp på diverse mackar för att köpa kaffe, cola och snacks. Fram emot sen eftermiddag övergav vi Krakow som dagsmål och bestämda oss för Warszawa. Det låg hela tiden löjligt nära i mil räknat men det tog oss evigheter att närma oss staden.

Mamaison Residence Diana

Att leta hotell i en stad där man inte riktigt vet vad som är centralt är en utmaning. Först fastnade jag för Castle Inn som ligger bredvid slottet. Det lät centralt och bra. Små och individuellt inredda rum lät kul som omväxling. Att det inte har hiss gör inte så mycket för vi har begränsat med packning. Men hur parkera en bil i gamla stan? Det lät tufft så jag googlade vidare och fastnade för Mamaison Residence. Det är nog mer tänkt för människor som bor längre perioder för det hade pentry och skrivbord.

Största rummet hittills, två sköna kuddar och ett rymligt badrum var bra men frukosten var bäst hittills. Färska bär, riktigt goda tomater och bästa kaffet på resan. Det var kanske även det dyraste hotellet hittills men vad sjutton. Om vi hade stannat längre hade vi väl nöjt oss med att gå ner till hotellets restaurang eller att bära upp en take-away på rummet men med en kväll i Warszawa så satte vi på oss gympadojor och tog sikte på slottet.

Bilder från den promenaden kommer i ett eget inlägg men här är en väggmålning som eventuellt gör reklam för ett lokalt öl som vi gillade. Fotade den på vägen in i stan.

chefstomaten