Med bil tvärs genom Litauen förbi Trakai

Valet att åka till Vilnius innebar att vi ena dagen korsade Litauen åt öster och den andra körde rakt åt väster (vilket möjligen var en felnavigering men vi höll oss i alla fall rejält långt från Vitryssland). För oss kändes Vilnius som extremt långt österut. Men i verkligheten ligger det mitt i Europa. Norr om Vilnius ska Europas mittpunkt ligga. Vid denna punkt ska det finns en skulpturpark. Vi åkte dock aldrig dit. Vi hoppade även över gamla kärnkraftverket Ignalina. En av de finaste stoppen gjorde vi på väg från Vilnius.

Trakai slott i sjö

Jag tror det var i Hallins reseblogg jag läste att ifall man har vägarna förbi Vilnius ska man inte missa slottet i sjön i Trakai. Det ligger en halvtimme väster om Vilnius och ser ut som ett törnrosa-slott från 1400-talet. Det är dock delvis fejk, det är rejält rekonstruerat från att ha varit en ruin. Vi var aldrig inne i slottet utan nöjde oss med att ta bilder utanför. Till skillnad från alla asiater tog vi bilder utan att själva vara med i bild. Ska man ta selfie på varje plats behöver man en större garderob än vad jag fått med mig samt lägga mer tid på att sova och mindre på att blogga.

Området runt slottet är en riktig turistmagnet. I sjön kan man trampa paddelbåt eller segla. Det finns flera promenadstigar utmärkta på en karta. Vi var ganska tidiga vilket betyder att det var lätt att parkera. Vi ställde oss på gatan nedanför och betalade med mynt. Det går också att parkera i någon av de närbelägna trädgårdarna. Vi noterade också en offentlig toalett, en SEB-uttagsautomat och en hel del souvenirbutiker.

På tal om banker tycker jag att jag ser fler Swedbank-kontor än i Sverige. Den bit av Litauen vi åkt igenom kändes lite mer kuperat än de övriga länderna. Stora slagregn hade förstört delar av skörden. Gammaldags jordbruk med ålderdomliga maskiner. Något fler kor, särskilt när vi närmade oss Polen. Bensinen dyrare än i de två andra länderna. Vägen väl trafikerad och för första gången fick vi åka en bit på motorväg. Vi har också sett de första paddlarna och en del cyklister men aktiva semesterfirare är färre än i de länder vi brukar hålla till i. Vi har sett en del fiskare kanta stränderna men det är också allt. Motorvägen till Vilnius kantades med varning för hjort-skyltar.

Bästa kaffet i hela Baltikum

Precis innan vi lämnade Litauen fick vi det bästa kaffet vi druckit i hela Baltikum. Detta lokaliserades på en mack som var mitt i omskyltning från Statoil till Cirkle K. Det smakade precis som kaffe ska göra. Till detta åt vi varsin korv som serverades instoppat i bröd. Den ljusgrå som kallades för bratwurst var inte så dum.

Fler bilder från Litauen finns i kameran men jag har ännu inte hunnit processa dem…

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)