Tips att se och göra i och runt Krakow

När jag frågade på Facebook vad man ska se i Polen runt Krakow fick jag många svar. En favorit flera nämnde var det stora marknadstorget Rynek Glowny med sina torn som man kan klättra upp i om man får en biljett samt den stora inomhusmarknaden. Ett annat förslag var den gamla judiska staden Kazimierz, numera en hipp stadsdel med många barer. Saltgruvan i Wieliczka var också populär och där fick jag veta att den klaustrofobiska hissen numera är utbytt. Tack för bra förslag, för att komma ihåg dem har jag klippt in dem i detta inlägg.


Carina:

Krakow är så vackert. Stora torget med tornet där det blåses fanfar varje heltimme och det gamla tygmagasinet.
Bra kvalitet på skinnprodukter. Köpte en fiskeväst åt patron. Vackra träskulpturer. Vackra kristaller.
Var där med elever 2002. Huvudsyftet var besöket i Auschwitz-Birkenau. Vilket naturligtvis är ett måste. Vi hann inte med att besöka de gamla judiska kvarteren men de ska absolut vara värda ett besök.
Men vi hann med saltgruvan i Wieliwska (?) Kan verkligen rekommederas! Häftigt med alla skulpturer av salt. T o m en ’kristallkrona’.
Vet inte om hissen är bytt men då var det inget för personer med klaustrofobi. Och hade man inte tidigare så fick man det efter färden upp…
Minns inte vad vi åt men att det var bra.

Helen:

Oscar Schindlers fabrik som numera är museum över Krakow under kriget. Det lilla torget utanför stora synagogan med mysiga restauranger med klezmermusik. Judiska kyrkogården – så vacker och så stor, men en liten promenad. Jag blev väldigt berörd av att gå omkring där bland alla övergivna gravar. Det blev så väldigt påtagligt att det inte fanns några människor kvar efter kriget som besökte dem.

Mari:

Krakow är underbart! Torget ja men också Kazimiersk med lokala polska restauranger. Eller gå en mattur genom stan med free walking tours. Kolla på nätet. Utgår från Mariakyrkan på torget. Så får du se stan smaka på en massa gott och den avslutas med vodka provning! För några år sedan startade den med vodkan MEN gruppen blev lite svår att hålla ihop då … häpp!

Anna:

Vacker och mysig stad! Vi tog en guidad stadstur på Segway, så himla kul! Om jag vågar så vågar du Kristina!

Marika

Den judiska stadsdelen i Krakow är mycket charmig och har fantastiska caféer, barer och restauranger.

Terese:

Sopot

Maria W:g

Jag skulle nån gång gärna åka förbi Sakopane i södra delen, mot Tjeckien. Fantastiska träarbeten på alla hus, tror typiskt som i sagorna som också ofta har inspiration därifrån. Plus bada i varma källor där runt också förstås.

Maria H:

Zakopane/ Karpaterna i södra Polen är sååå vackert! ? A must go!

Vi gick i bergen och tog sen in på lyxhotell med motsvarande Scandic-priser.

chefstomaten