Idolträff på Bokmässan – surolle

Bokmässan är över för i år. Fyra intensiva dagar där svenska mässan invaderats av kända och okända storheter. Vem som är en storhet eller ej ligger i betraktarens öga. Jag har sett många av mina skrivvänner stolt posera bredvid författare som jag inte har en aning om vem de är. Men blir de glada så blir jag glad för deras skull. Själv blev jag glad över att se de här vackra föremålen.

En av de korridorer jag rusat fram flest gånger är den längs med Mölndalsån bort till det så kallade servicecentret – en plats där alla med gröna utställarkort flockas i ett fåfängt hopp att toalettköerna ska vara aningen kortare där. På väg till och från har ögonen dragits till en och samma monter varje gång: Hemslöjdens. Den var ljusare än någon runt omkring.

Idag stannade jag till med kameran för att ta en bild som minne. Och upptäckte att självaste surolle satt och täljde på en sked i montern. surolle (det ska stavas med gemener) är alterego för slöjdaren Jögge Sundqvist och jag har länge varit en fan av hans arbete. Det var länge sedan jag tyckte mig ha råd att handla hemslöjd men uppskatta vackra saker är gratis. Jag tror jag tilltalas av dem eftersom jag gillar trä, för de klara och glada färgerna och för att jag uppskattar att det är vackra föremål som är tänkta att använda.

Vad har en slöjdare på mässan att göra? Förutom att hemslöjden har någon form av jubileum i år så verkar surolle ha skrivit en bok.

Tyvärr var jag på språng för en intervju så jag hann inte stanna men ändå.

chefstomaten