Intervju 1 med ”Peter” på Skanska

Stort tack för all omtänksamhet och sympati! Det värmer verkligen. Innan jag fick totalt psykbryt eller började tillverka molotovcocktails för att kasta på pålningskranen hämtade en kompis mig och bjöd på god frukost i tysta Eklanda. Hur mysigt som helst. Jag kan dessutom verkligen rekommenderar lingonbrödet från Margaretas.

På vägen hem tog jag en lång höstig promenad och kände mig nästan som vanligt igen – tills jag närmade mig Vänortsgatan och hörde det förbannade dunkandet igen.

Vad i helvete.

Nu är det som sagt slut på att lida i tysthet. Fem månader i Frankrike och mitt temperament är latinskt. Jag ringde till Skanskas växel, presenterade mig som författare som arbetar med en reportagebok om byggen och bad att få prata med någon som vill ställa upp på en intervju om företagets planering av byggen och hur de tänker om hänsyn till de kringboende.

Blev kopplad till en man som svarade som Peter och undrade varför jag ringt honom. Jag förklarade ärendet och att det var växeln som kopplat mig till honom. Han frågade var jag bor (vad nu det har med saken att göra, mer relevant hade väl varit att fråga hur många tusen exemplar boken kommer tryckas i). Jag svarade att jag äger en lägenhet på Vänortsgatan men att det var bra många månader sedan jag kunde bo där.

Lär av franska byggjobbare

När jag nämnde att i Antibes börjar byggjobbarna kl 08, inte klockan 06.45 fick jag svaret: ”Men då behöver de inte jobba så sent” med ett tonfall som gav mig en mental bild av en trångsynt gammal nedlåtande gubbe med en högst begränsad världsuppfattning.

”Nej, franska byggjobbare har sina kafferaster innan de börjar störa omgivningen” svarade jag och ansträngde mig för att låta som den professionella intervjuaren som ger motståndarsidan en chans att framföra sina argument, inte som någon som önskade att hon kunde ge nedlåtande korkade gubbar en rak höger för att bättra på deras intelligens.

Peter föreslåg jag skulle ringa en annan person. Denna skulle kunna heta Mikael Hammarfjärd, lite svårt uppfatta vad han sa eftersom jag ju ringde mitt ifrån en byggarbetsplats.

chefstomaten