Järntillverkning på medeltida vis i Norberg

På vägen hem från Sundsvall förra veckan tog vi vägen om Norberg. Efter att vi fyllt på med tårta på Elsa Anderssons konditori åkte vill till Nya Lapphyttan. Det är ett av de 60-tal besöksmål som ingår i Ekomuseum Bergslagen. Alla ställen har järnets historia gemensamt och gillar man gamla gruvor, vackra byggnader och sånt så är det ett mecka. Alltså trivdes jag och chauffören som fiskarna i vattnet medan IT-konsulten var mindre entusiastisk.

Vi var där på måndagen, hade vi varit där någon gång i veckan innan hade vi prickat in när de körde anläggningen och (försökte) tillverka järn. Attans! Man har konstaterat att på denna plats framställdes järn mellan 1100-talet och 1300-talet. Masugnen på bilden ovan är en nutida rekonstruktion av hur man tror att en medeltida masugn såg ut och fungerade. Om jag förstått det hela rätt så öser man i kol och malm i toppen (masugnskransen) och får om man har tur ut tackjärn i nedre delen. Vattenhjulet driver blåsbälgar för att få upp temperaturen inne i masugnen.

Värt ett besök igen helt klart. Dagtid finns det en hembygdsgård med fik i närheten. Har man ett verkligt gediget historieintresse kan man även anmäla sig som hyttdräng till järntillverkningen.

chefstomaten

Last updated on maj 29th, 2016 at 11:57 f m